På vores side af muren

‣ Forfatter: Annette Herzog

‣ Illustrator: Maja Bohn

‣ Forlag: Dansklærerforeningens Forlag

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 169,-

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 80

‣ ISBN: 9788772111575

”Jeg var ni måneder gammel,

da Berlinmuren blev bygget.

Hitler havde skudt sig selv 16 år tidligere,

og mit land DDR, var kun 12 år gammelt.”

 

Annette Herzogs barndoms- og ungdomserindringer På vores side af muren i Dansklærerforeningens serie ”Min historie” er en fortælling, der gør det muligt for nutidens unge at få et indblik i et land, en tid og et politisk system, som nu har været historie i mere end 30 år. I 1989 måtte die Deutsche Demokratische Republik, som bekendt, opgive socialismen og overgive sig til Kanzler Kohls kapitalistiske Bundesrepublik.

Annette Herzogs sørgmuntre fortælling er den store historie fortalt i den lille fra barnets perspektiv. På vores side af muren er en historien om både stort og småt i en helt almindelig barndom i landsbyen Grossbeeren lidt uden for Berlin. Meget føles kendt og dog er alt helt og aldeles anderledes fra, hvad danske børn kender til.

Vi følger Annette Herzog, hendes oplevelser og refleksioner, gennem hendes barndom til hun går i 10. klasse, og har mødt både drengene, kyssene og kærligheden med to guldfyldninger mellem fortænderne og ikke mindst statussymbolerne ”ægte west-jeans” og rock og popmusik i form af The Beatles, Rolling Stones m.fl.

Inden vi kommer så langt, har vi været med Annette og hendes mor på arbejde på lægeklinikken. Vi har siddet sammen med faren, mens han skriver sin ph.d. afhandling. Vi har været på besøg hos bedsteforældrene i Dresden. Hørt om sølvskeen, forældrene fandt i kompostbunken, og som måske tilhørte de tidligere beboere i huset, der var forsvundet til Vestberlin, og været med til første skoledag med slik og en elskelig lærer, Frau Plewka, der blandt andet skulle forklare, hvorfor den intelligente lægedatter ikke kunne komme i gymnasiet på grund af systemets prioritering af arbejderklassebørn. Hun kommer med i ”De Unge Pionerer”, fra 1.kl. – 3.kl. og derefter ”Thälmann-pionerer” (Ernst Thälmann var modstandsmand og blev dræbt af nazistyret) og bliver på den måde indkultureret i samfundet og systemets tanker.

Vi er med til svømmeundervisning i den lokale badesø, hører om forældrenes opvækst i skyggen af Tysklands nederlag, farens solidariske politiske sindelag med styret, morens ”oprør” mod det. Ulykken ved ikke at have familie eller venner i vesten, der kunne sende ”vestpakker” med chokolade, tøj og andet godt fra den kapitalistiske verdens overflod. Og vi får også indblik i det ulovlige ved at se vesttysk fjernsyn og høre vestlig musik, angsten for at blive opdaget, livet med anoreksi, men især frustrationen ved ikke at kende sin fremtid:

”For de andre var gymnasiet en mulighed, for mig var det en nødvendighed. Jeg skulle ud, jeg ville væk, som gjaldt det mit liv.”

På vores side af muren er således den lille historie i form af fortællingen om en barndom i DDR i 1960`erne og 70`erne, men fungerer samtidig som en indføring i den store historie: Tysklands historie og især Berlins og Berlinmurens.

Bogen er både velskrevet og velfortalt og anbefales til både frilæsning og til danskundervisningen i udskolingen, hvor autofiktion er på programmet. Selvfølgelig kan Annette Herzogs fortælling også bruges i undervisningen i historie og samfundsfag. Det er i år 31 år siden de to tysklande blev genforenet, eller rettere sagt, at DDR blev fjernet fra landkortene og udslettet. Der er ikke meget DDR tilbage i Angela Merkels Tyskland – måske bortset fra de små ”Ampelmännchen” ved fodgængerovergange og lidt børnefjernsyn.

På vores side af muren er skrevet og fortalt til unge og gennemillustreret med (manipulerede) familiefotos, skolefotos mm., og ikke mindst med den tyske illustrator Maja Bohns smukke og udtryksfulde billedside. Ønsker man at dykke yderligere ned i Annette Herzogs erindringer, har hun udgivet DET DER VAR – Historier fra den anden side af muren(Forlaget CoLiBri) rettet mod den voksne.

 

Forfatter, Annette Herzog

Illustrator, Maja Bohn

På vores side af muren

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.