Pæne piger sladrer ikke

‣ Forfatter: Maria Frantzen Sanko

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 202

‣ Målgruppe:13-15

‣ Sidetal: 104

‣ ISBN: 9788723546562

”Resolut løfter jeg min mobil, vælger kameraet. Fuck dig, søde Selma. Fuck pæn og velopdragen.
Jeg klikker. Og sender. Jeg sletter billedet øjeblikkeligt, så det ikke ligger i min kamerarulle.”

Selma går i folkeskolens 9. klasse, og hun er blevet kæreste med Mark fra 1. g. Mark, der lige har fået kørekort, bor nord for København, og som har en far, der kører i en smart bil.

Selmas bedste veninde hedder Luna. Hun er ikke helt så street som Selma, og så har Selma en forhenværende kæreste, Konrad. Og en forhenværende veninde, Pernille.

Det er således en helt almindeligt 9. klasse, der snart skal til eksamen. Selmas forældre er separeret, hun bor hos sin mor sammen med lillebroderen.

Midt i al dette almindelige intrigelandskab sender Selma nøgenbilleder til Mark. Deres første (og formentlig eneste) samleje filmer Mark uden Selmas vidende, og da billederne bliver delt på Selmas skole, følger der mange konflikter.

Alt er fortalt med et lixtal på 17. Det er en kunst at fortælle en god historie, og det er en særlig kunst at fortælle en god historie med en klar morale, alt imens man holder sig på lix 17.

Sort Læseklub fra Alinea kan (som andre forlags læse-serier) kun få ros for, at de formidler en ”ungt og voksen” problemstilling i en form, der er læsbar for næsten alle.

Mange unge kan læse langt mere kompliceret litteratur, der er skrevet i avancerede og varierede og komplekse sætninger, men der skal også være gode problemstillinger til unge, for hvem et lixtal på 17 er ganske overkommeligt.

Temaet i ”Pæne piger sladrer ikke” er nutidigt, relevant og vedkommende. Det er ikke litteratur, der vil ende på en klassikerhylde, men det er litteratur, der kan give de unge læsere mulighed for at genkende sig selv i litteraturen.

 

Links: Forfatterens Instagram-profil

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.