Pokerfjæs

‣ Forfatter: Christina Holgård Sørensen

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 389,50 kr.

‣ Målgruppe:13-18 år

‣ Sidetal: 172 sider

‣ Sværhedsgrad: Lix 20

‣ ISBN: 9788723569172

”Hvis Haralds liv var et regnestykke:

10 års kedsomhed + 1 elendig fodboldtræner + 1 semidårlig ven + 2 cringe forældre + 1 hellig storebror +1 okay job + 3 plejehjemsbeboere + 1 Aisha + 1 gevinst på 1800 kroner fra de gamle + 2000 kroner overført fra hans mor + poker = ingen venner, vrede forældre, skuffet bror, ingen job, ingen Aisha, ingenting.
Og ligningen kan reduceres:

Poker = verdens største nedtur.”

Sådan kan Harald gøre sit liv op. Harald går i 9. klasse, han er superskarp og dygtig til matematik, og han keder sig helt utrolig meget. Det har han gjort i mange år. Fodboldholdet er også en skuffelse, da han ikke kom med på det udvalgte hold, han står simpelthen midt i en meningsløshed, han ikke kan overskue.

Så begynder han at spille poker. Først i ungdomsklubben, hvor man ikke må spille om penge:

”Langsomt skubber Harald otte chips ind på bordet. Der er helt stille.
En kuldegysning løber op langs hans ryg. (…) Yes, yes, yes. Harald knytter hånden under bordet, og det kilder over hele kroppen. Han har lyst til at danse, give high five til alle, flekse armene som en vægtløfter-type. Men selvfølgelig gør han ingen af delene. Udtryksløshed er en fordel i det her game.”

Pokerspillet griber om sig. Han spiller, vinder, taber, spiller og taber igen og undervejs kommer han i store problemer, da han må ”låne” fra sin bror Antons spillekonto, han må låne fra sin mors MobilePay, og han må låne fra de gamle på plejehjemmet.

Heldigvis er der nogen, der gør noget. Han bliver hjulpet af Aisha, af sine forældre og af plejehjemslederen.

Bogen er en del af serien Sort Læseklub, det betyder, at den med et lixtal på 20 er en letlæselig bog. Det er også en bog, der er skrevet særdeles godt med et fint blik for de unges verden. Der er (heldigvis) en klar morale: Pokerspil er ikke godt, det er aldrig den enkelte spiller, der vinder, – det er altid casinoet. Bogen viser, at man må gøre op med sig selv, hvad man vil med livet. Som Ejnar, en af plejehjemsbeboerne siger: ”Du er selv kaptajnen i dit eget rumfartøj”. Det er ikke, de andre der skal styre dit liv. Man må selv tage ansvar og ikke blot følge med.

Bogen vil ramme de unge elever i overbygningen. Mange vil kunne genkende sig i Haralds liv. Det er en bog, der kan anbefales til individuel læsning.

 

Sort Læseklub har en serie bøger, der formår at fortælle en kompleks historie med et lixtal under 20. Det er en kvalitet.

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.