Prepper

‣ Forfatter: Lise Bidstrup

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 255,94

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 186

‣ ISBN: 9788763831642

Kapitel 9 i ”Prepper” af Lise Bidstrup indledes med et citat (således som alle kapitler indledes med citater): ”Forbered dig en lille smule hver dag. Der er meget, der skal gøres, og for at nå at overkomme det, skal der forberedes hver dag…” ”Prepper” betyder ”en person, der forbereder sig til dommedag”, og bogen handler om at overleve på den yderste dag i jordens historie. Andre citater er gode råd til overlevelse: ”Når du skaber dit lager af mad, er det vigtigt at bruge oxygen-absorbanter i plasticbeholderne, da ilt udgør den største risiko for, at fødevarerne rådner…” eller: ”Lær hvordan du kan bruge dine hverdagsting på alternative måder. En mobil indeholder f. eks. elementer, du kan bruge til: signalspejl, kompas, stikvåben og ildstarter. Du skal bare vide hvordan”.

Jeg har personlig endnu ikke fundet den app på min iPhone, der kan sikre, at jeg altid har enten stikvåben eller signalspejl på mig, men det er rart at vide, at muligheden er der.

Lise Bidstrup skriver, så man bliver fanget af desperationen hos Daniel, der er den unge hovedperson. Bogen indledes med den danske stil, Daniel skriver til sin dansklærer i 7. B. Stilen handler om ”Dommedag” og dansklærer Kirstens kommentar til Daniel lyder: ”Puha, hold da op, Daniel. Sikke et essay, du har skrevet. Emnet er meget uhyggeligt, og du har lavet rigtig fin research. Super flot. Et stort syvtal. Kirsten”.

Bogen er herefter delt i kapitler, tyve i alt, der så igen er delt i ”før” og ”nu” – afsnit.  Man får således indblik i Daniels liv ”før” dommedag, hvor han spiller basket, fylder fjorten år og har venner og ser efter piger. Parallelt hermed er dagene i evakueringshuset ”evac-house”, hvor der også er piger, konflikter, trusler og mange udfordringer for hele gruppen.

Det er simpelthen en spændende og engagerende fortælling om teenageren Daniels personlige udvikling, der får en særlig ramme i den pressede hverdag, der findes ”efter katastrofen”. Lise Bidstrup fortæller det, der er vigtigt, men lader også læseren få plads og rum til egne forestillinger. Dialogerne holder, der er hverdagsglimt i fremtidsscenariet og sproget er ungt uden at være poppet.

Lise Bidstrup har skrevet mange bøger for unge. Denne bog ville såvel Daniels dansklærer Kirsten som andre dansklærere have glæde af at arbejde med i danskundervisningen. Der er fokus på sprog, på komposition og en særdeles relevant problemstilling. Den kan anbefales. Også til læsere uden for dansklokalet

http://www.lisebidstrup.dk/
http://www.youtube.com/watch?v=wWygYMEEPCo

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.