Pytkassen

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Illustrator: Pia Halse

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 319

‣ Målgruppe:3-7 år

‣ Sidetal: 36

‣ ISBN: 9788771516739

”Der var engang en dame, der arbejdede på en kassefabrik. Tjuk, tjuk, tjuk, sagde maskinen og stakken med kasser blev højere og højere. Men en dag var det slut. Kasser fra andre lande var billigere. I er fyret, sagde direktøren og slukkede for maskinen.”

Sådan indledes billedbogen om ”Pytkassen”, der nok er henvendt til børn, men de voksne, der læser op og med kan også lytte til teksten. Det er en klassisk rapport fra et travlt arbejdsliv, hvor alt bliver for meget; vandpytterne for store, pandehåret for skævt og bananerne for brune.

”Så nu er det en vandpyt, der får verden til at gå under, vrissede manden. Pyt da for pokker med en luset vandpyt.  

Men mine sokker. 

PYT DEM I KASSEN,  råber manden. 

Pyt dem i kassen? sagde damen  

Pyt, put … pyt dem i… sagde manden, og der blev stille en stund. Helt putte-pytte-stille.” 

Og sådan opfandt damen en succes-vare: En pyt-kasse, hvor man kan putte alle sine pyt-ting i.

Illustrationerne er lavet af Pia Halse, der tegner kasser, man kan se de våde sokker igennem. Hun tegner også huse, hvor man se ind i rummene, og mennesker, der er med naivistiske streger og solbriller og sjove hatte. Illustrationerne passer så fint til teksten. Det er naive tegninger, men de fortæller samme indhold som teksten: Pyt med det. Det skal nok gå.

Vi kan ikke alle åbne en pyt-kasse-butik, men vi kan jo altid købe (eller finde) en pyt-kasse til os selv. 

 

Links: 

Om illustratoren

Om forfatteren

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.