Sådan bliver du en tjekket zombie

‣ Forfatter: Thomas Arnt

‣ Illustrator: Ane Gudrun

‣ Forlag: Calibat

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 60

‣ ISBN: 9788793281912

Når efterårsmørket så småt lægger sig over landet, og Halloween kryber nærmere, er det på tide at sætte sig ind i sofaen og få sig et godt gys eller grin eller lidt af hvert. I Thomas Arnts og Anne Gudruns bog, Sådan bliver du en tjekket zombie, er der i hvert fald lagt op til begge dele. Her får vi et meget udførligt indblik i, hvordan en rigtig zombie lever sit døde liv, og hvordan man som levende død kan gebærde sig blandt almindelige mennesker.

Bogen henvender sig til folk, der allerede er trådt ind i zombie-stadiet, men som stadig er rookies på området. Bogen fører læseren igennem retningslinjer for alt – fra valg af tøj over takt og tone for zombier til instruktion i, hvordan man stiger korrekt op fra en grav. Blandt andet bliver man belært om, at alle mennesker fortjener samme opmærksomhed, når de bliver spist, og at man naturligvis altid skal spise hjernen helt op. Man levner ikke. Det er dårlig stil.

Thomas Arnt har med Sådan bliver du en tjekket zombie skrevet en morsom bog. Der er mange klamme grin undervejs, og derudover får man også en række facts om zombies fra den virkelige verden: Fx at Michael Jackson gjorde zombier voldsomt populære i starten af 80’erne med den 14 minutter lange musikvideo til sangen Thriller fra 1983. Man bliver også bekendt med den grufulde kendsgerning, at man før i tiden kunne komme til at begrave folk levende, fordi man antog dem for døde. Der er endda eksempler på, at folk vitterlig er stået op fra graven, fordi de trods alt ikke var helt døde.

Hele denne ulækre herlighed er illustreret af Ane Gudrun, der lægger en underholdende billedside til zombiernes forunderlige liv i konstant forrådnelse. Hendes streg har et skitsepræg over sig, og den fungerer godt som supplement til teksten.

Jeg kan ikke undgå at finde bogen for lang. 60 sider om zombier er for mig i overkanten, men er man fan af de levende døde, gore eller genren i det hele taget, så vil man formodentlig føle sig godt underholdt. En decideret nyklassiker er der næppe tale om, og man kan frygte, at hvis ikke bogen bliver markedsført grundigt her omring Halloween, så vil den forsvinde i mængden. Forsiden sælger dog bogen rigtig godt med blodige håndaftryk og børn, der flygter skrigende fra vraltende zombier. Så når nu bibliotekerne og boghandlerne begynder at lave Halloween-udstillinger, så er det bare at få denne bog frem i rækkerne.

Målgruppen for Sådan bliver du en tjekket zombie er indskolingen og det tidlige mellemtrin. Mange skolebibliotekarer laver gyserudstillinger her i oktober, og her vil bogen være et fint indslag.

Bogen hævder, at kadaverpressen har taget overmåde godt imod den. Min egen begejstring er noget mere forbeholden, men jeg er omvendt ikke i tvivl om, at bogens målgruppe vil være godt underholdt, og det er sådan set det vigtigste. Børnebøger er nu engang skrevet for børn.

Thomas Arnt
Ane Gudrun
Om bogen på Calibats hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Janus har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte siden 2002 og har i forlængelse af sin kandidatuddannelse holdt flere foredrag om børnelitteratur. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger.