Sådan overlever du livet

‣ Forfatter: Maren Uthaug

‣ Illustrator: Maren Uthaug

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 127

‣ ISBN: 9788702262490

Lad det være sagt med samme: Dette er ikke en egentlig anmeldelse, for den omtalte bog er svær at give en decideret anmeldelse af. Hvordan vurderer man 100 gode råd? Er det ud fra deres berettigelse, deres kvalitet, deres indsigt? At jeg ikke kan anmelde bogen, betyder dog ikke, at den ikke kan anbefales, for den kan den så sandelig, og det er hermed gjort.

Maren Uthaug skriver og tegner til daglig i Politiken, hvilket nok er den primære årsag til mit begrænsede kendskab til hende. Hendes streg – og det er bogstaveligt talt en streg – er ganske karakteristisk og udtryksfuld, men fordelt over 100 små tegninger bliver den for kedelig for mig. Det er ikke illustrationssiden, der trækker denne bog op. Det gør derimod de mange kloge og først og fremmest sjove råd til teenageren om alkohol, sex, kærester, almindelig menneskelig omgangsform og farven på anus. Ja, der blev jeg også en anelse overrasket.

Det har altid været svært at være ung. Ungdommen har op gennem historien været den konstant udskældte generation, der ikke kunne gøre noget rigtigt. Jeg har svært ved at forestille mig, at det hyperkomplekse, globaliserede, digitaliserede samfund har gjort tilværelsen lettere. Her kan ungdommen være taknemmelig for, at Maren Uthaug deler ud af sin livsvisdom, for der er afgjort visdom at finde blandt de 100 gode råd.

Hele fundamentet for det gode menneske kan kortes ned til fire ord: Don’t be an assholeSå enkelt er det. Lad være med at være et dumt svin, vær mod andre, som du ønsker, de skal være mod dig. Den gyldne regel i verdensreligionerne. Så kan det kun gå lidt galt.

Derudover bør man som ung lære at gå på kompromis. Og lære, at hvis en politimand dytter af én eller fløjter, er det ikke ensbetydende med, at han synes, man har en god røv. Så skal man stoppe sin cykelDesuden skal man lære, at hvis man ikke lige gider at tage snakken om bierne og blomsterne, så kan det være, at mor kommer til at nævne ordet ”forhud” rigtig mange gange, mens éns venner er på besøg, og det vil jo ikke være så godt, vel?

Det skorter ikke på humoren, og nu hvor vi nærmer os konfirmationstiden, er her en oplagt gave til det unge menneske, der ikke aner, hvad der rammer ham på den anden side. For så vidt kunne her også være ideer til den nok så obligatoriske konfirmationstale, som jeg selv står over for. Jeg vil da se bogen igennem en ekstra gang. Om ikke andet så for at finde noget humor til at bløde op for alvoren, der selvfølgelig skal tages alvorligt, når far taler. Det er klart.

Jeg kan lide, at Maren Uthaug ikke lægger fingrene imellem. I disse tider, hvor selv figurer på DR’s børnekanal, Ramasjang, kan sætte de voksnes sind i kog, er det fint, at de unge lærer at navigere i kaos, så de ikke forplumrer virkeligheden i samme grad som deres forældres generation har en pinagtig tendens til at gøre. Det ville faktisk være rart. Så kunne det være, at fornuften vandt indpas til sidst.

“Sådan overlever du livet” kan også stå på skolebiblioteket eller i klasseværelset og være et fint punktum for skoledagen, selvom man her skal være en anelse selektiv med de mange råd. Råd om fuldskab og sex er sjove, men måske ikke særligt skolerelevante. Omvendt er det et udmærket råd ikke at sove branderten ud i sneen, for det dør man af. Man bør også afholde sig fra at købe ting på nettet i ebrieret tilstand eller ringe til eks-kæresten. Desuden må man ikke tro, at andre ikke opdager, at man er en fuld idiot. Det gør de.

Eksempler fra bogen
Om bogen på Gyldendals hjemmeside
Maren Uthaugs blog

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.