Sallys far er en dårlig taber 

‣ Forfatter: Thomas Brunstrøm

‣ Illustrator: Thorbjørn Christoffersen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 270,-

‣ Målgruppe:Højtlæsning fra omkring 4 år og som læsselv bog fra omkring 8 år.    

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788711982266

I 2015 udgav Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen bogen Dengang Sallys far var dreng. Det blev startskuddet på en række humoristiske billedbøger, hvor voksne og børn ikke kan andet end at trække på smilebåndet over Sallys skøre og til tider barnlige far. Sallys far er en dårlig taber(2020) er nr. 9 i rækken, og lever til fulde op til de øvrige bøgers standarder.
I bogen Sallys far er en dårlig taber følger vi Sallys ihærdige forsøg på at finde noget, hendes far kan tabe i, så hun kan bevise, at han er en dårlig taber. Problemet er bare, at Sallys far er bedre end hende til de fleste ting.

Jeg er vild med faren som karakter i bogen. Barnlig, politisk ukorrekt og med en tendens til store overdrivelser, men karakteren indeholder samtidig også klassiske kærlige “fartræk”. Sallys lillebror er illustreret på de fleste sider, men bliver sjældent nævnt på tekstsiden. Hans karakter fortæller på billedsiden en parallelhistorie ligesom de små fantasidyr i de folkekære bøger om Peddersen og Findus. Et eksempel på dette ses på forsiden, hvor Sallys lillebror er tegnet som en blanding af en millionær-gangster og en mafiaboss.

Bogen har mange guldkorn i sit layout, hvor der er kræset for detaljerne. Tykke sider, stærke farver, fængende billede på forsiden og med fine detaljer undervejs.
Af en billedbog indeholder siderne en relativ stor mængde tekst, dette bliver dog inkluderet fint i billederne, som på alle sider fylder hele dobbeltsider. Thomas Brunstrøms skrivestil er ligesom hans øvrige bøger humoristisk med en god portion direkte tale, hvilket fungerer godt i oplæsningen af dette værk. Thomas Brundstrøms ord bliver gjort levende og understøttet på fineste og sjoveste vis af Thorbjørns Christoffersens illustrationer. Thorbjørn Christoffersens tegninger af personerne er skæve – næsten satiriske, hvilket passer meget godt til den lidt “gakkede” familie.

Bogen egner sig som højtlæsning fra omkring 4 års alderen og som selvlæs bog fra omkring 8 år. Ikke bare børn men også voksne vil få en sjov læseoplevelse, og Sallys far er en dårlig taber indbyder til et fælles grin.

Anmeldelsen er skrevet af Nina Færge Rabjerg

Nina er uddannet lærer (2014) og Cand. Pæd. i didaktik dansk med speciale i litterær vurdering af børnelitteratur (2020). Hun arbejder delvist som lærer og delvist som freelanceskribent, hvor hun udarbejder undervisningsmateriale til skønlitterære værker. Nina elsker bøger og specielt børne- og ungdomslitteratur - fra smukke billedbøger over skæve grafiske romaner til den gode fortælling.