Selfie-Simon

‣ Forfatter: Susanne Foldberg

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:9+

‣ Sidetal: 96

‣ ISBN: 9788763854689

”Goddag og velkommen til. Jeg er Selfie-Simon, og…
“Det er super,” afbrød Rosa, “lad os komme i gang.”
Kameraet kørte. Og Selfie-Simon kørte. Han præsenterede sig og tog den første bid af chilien. Den brændte ikke så slemt. Han tog en bid mere. Og en til. Det føltes som om hans hals stod i flammer.

Selfie-Simon og hans veninde Rosa er i gang med en youtube-film til Simons youtube-kanal. Før Simon flyttede skole, var han youtuber sammen med sin bedste ven Rasmus, og de lavede film, hvor de spillede Minecraft. På den nye skole er Minecraft ikke jordens mest prestigefyldte spil, for her spiller alle drenge fodbold. Simon bliver mobbet af klassekammeraten Sebastian, og da hans blog begynder at få kommentarer med mere og mere risikofyldte udfordringer, bliver han nødt til at takke ja til disse udfordringer for at kunne positionere sig. Den første udfordring er ret fredelig: Han skal kysse klasselæreren Vivi. Senere bliver udfordringerne mere udfordrende.

Skulle man tro, at det var nemt at gå i 5. klasse, så kommer man i tvivl, når man læser denne bog om hierarkiet hos såvel drenge som piger. Det er godt som voksen læser at få øjnene op for den parallelverden, der findes på nettet, hos youtuberne og på alle de sociale medier. Her bliver der rost og liket, der bliver mobbet og bashet. Det er en verden, de voksne ikke er en del af, heller ikke i denne bog.
Man kunne ønske, at flere voksne kiggede med hos youtubere og bloggere som Rasmus Brohave, Lasse Vestergaard og Fie Laursen. Så kunne de se, hvad der også optager børn.
Til at begynde med kan man se Guldtuben 2017 – lige herunder…

Susanne Foldberg
Høst & Søn
Læseprøve
Fie Laursen
Rasmus Brohave
Lasse Vestergaard

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.