Simon og Samira lavet lister

‣ Forfatter: Susanne Arne-Hansen

‣ Illustrator: Katrine Louise Jakobsen

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 154,00

‣ Målgruppe:6-8 år

‣ Sidetal: 32

‣ Sværhedsgrad: Lix 9, Lettal 14

‣ ISBN: 9788723546630

”Samira laver lister. Hun laver en liste med blomster.
Simon keder sig, så han driller Samira. Samira bliver sur.
Samira laver en liste med husdyr: Myre, kat, kanin, hund, fugl, lus.”

Sådan leger de to børn med de lydrette navne: Simon og Samira. De bliver enige om at hjælpe hinanden med at lave en liste over lege, da de hver især har lavet andre lister. En liste over ting, man kan have i næsen, ting man kan sove med og ting, man kan have i sin mund.

Det er en kort bog, fine billeder, forholdsvis lydret tekst og et lixtal på 9. Det er til de nye
læsere i indskolingen. Det er også en bog om at kategorisere ord. Ord og begreber, der hører sammen på en eller anden måde, sættes her på en liste. Det giver god begrebsforståelse, og til sidst i bogen er der konkret anvisning på, hvordan man selv laver lister. Der er korte og kreative opgaver (ifølge forlaget) at finde på hjemmesiden for Alinea.
Måske vil nogle læsere finde det godt, men man kan fint gå i gang med selv at lave lister, når man har læst bogen. Der behøver ikke altid være opgaver til litteraturen.

Grøn Læseklub fra Alinea

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.