Skæbnekniven – Aziru 1

‣ Forfatter: Ingo Milton

‣ Illustrator: Sussi Bech

‣ Forlag: Eudor

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 259,50

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 80

‣ ISBN: 9788799897308

Aziru sukkede, mens han hang op af styrepinden. Han passede den for andenstyrmanden, Axos, som havde søgt tilflugt i stævnen  sammen med de andre. Hans andre venner i forstavnen så ynkelige ud. Vinen fra i går gav dem ondt i hovedet i dag.

Sådan er det for en overklassedreng at komme ud på det store hav som ubefaren sømand. Aziru, hvis far er en af de rigeste købmænd i Byblos, er på flugt. Aziru flygter fra kongens mænd, og derfor er han nu blevet sømand.

Det er en utrolig spændende fortælling. Sussi Bechs illustrationer er en fantastisk rejseledsager, så man også som 10-14-årig læser ved, hvordan der så ud på handelsflådens skibe i tiden, hvor fønikerne havde deres storhedstid.

Der er (heldigvis) en tidslinje bag i bogen, hvor man ser, hvordan udviklingen har været for Byblos, en by, der blev en velstående handelsby i oldtidens Ægypten.

På tidslinjen ser man også, at Byblos i 1984 blev optaget på UNESCOs Verdensarvliste som den ældste beboede by i verden.

Også geografi og handel har en faktadel bag i bogen. Her kan man med fordel begynde sin læsning – eller man kan slå op her, når man kommer i tvivl om, hvorvidt Byblos nu lå i Libanon eller i det nuværende Syrien. Og ja, den lå i Libanon.

Der er en lang række bøger, man kan læse, fordi man bliver klogere undervejs. Man kan blive klogere på sig selv, man kan også blive klogere på verden. Her i denne bog (første del, anden del følger) får man en viden om tiden før Kristi Fødsel. Der var infrastruktur, der var skrift og der var en omfattende kommunikation mellem mennesker, der levede i en rig kultur.

Dialogen er kvik og hurtig, handlingen går fremad, der er masser af spænding i teksten. Og så er det en fornøjelse med Sussi Bechs illustrationer. Bech har illustreret og skrevet flere tegneserier med Ægyptens historie som tema. Hun ved, hvad hun tegner.

Historien fortsætter i ”Skæbnekniven, Den hornede Gud”.

http://www.sussibech.dk/

http://ingomilton.dk/

læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: