Er man herre over egen skæbne? Hvad er skæbnen? Og ophører skæbnen, hvis man ikke længere eksisterer?
Det er nogle af de store, filosofiske spørgsmål, som drengen Simon må stille sig selv, da han følger sin tvillingebror Tim ind i en mørk, dystopisk verden, hvor selveste spindelheksen lurer. Hun har bortført Tim og spundet ham ind. Problemet er bare, at det er Simon selv, der i raseri har ønsket, at Tim aldrig har eksisteret. Dermed har han forsejlet både sin egen og broderens skæbne. Den eneste, der kan hjælpe ham, er Skæbnemageren.
På Simons værelse hænger der et maleri, som i bedste fantasy-stil er en portal til den hemmelige verden. Det er muligt, at dette er set før, men det fungerer altså stadigvæk.
Med hjælp fra det sære væsen Tom, der bærer på sin helt egen skæbne, skal Simon finde vej til broderen og stå til ansvar for, hvad han har gjort.
Kenneth Bøgh Andersen kan fortælle. Det kommer næppe bag på nogen. Og denne bog holder hele vejen. Det er muligt, at den holder i kraft af genkendelsens glæde, for Bøgh Andersen læner sig godt og grundigt op ad fortællinger som Bjarne Reuters ”Shamran – Den som kommer”, Jim Hensons fantasyfilm ”Labyrinten” fra 1986 (den med David Bowie) og måske endda sin egen bog ”Himmelherren” fra 2005. Intertekstualitet er en styrke for et værk.
Det er muligt, at ”Skæbnemageren” ikke er verdens mest originale bog, men historien holder sin intensitet fra start til slut, hvilket dels skyldes Kenneth Bøghs evner som forfatter, men også Lars Gabels manga-inspirerede streg, der åbner den mørke parallelverden for læseren.
Bøgh Andersen og Gabel er en dynamisk duo, som man gerne ser mere til fremover, for fortællerstil og streg passer perfekt sammen, og Lars Gabel giver den gas i både fuldsideillustrationer og mindre tegneseriestriber, der sætter læseren på arbejde. Især det, at der leges med bogens layout eller dens såkaldte “bookishness” (jeg lærer aldrig at holde af det ord!), gør læsningen underholdende. Eksempelvis, når man pludselig skal læse på siden eller endda på hovedet.
”Skæbnemageren” skal stå på skolebiblioteket, hvor den særligt vil tiltrække mellemtrinets drenge. Er du dansklærer eller skolebibliotekar, så vis den til nogle af de drenge, der mener, at alle bøger må være på mindst 500 kedelige sider. Den er overkommelig, og man føler, at man hurtigt har læst en god bog.
Med en pris på 250 kr er der heller ikke noget i vejen for, at den hurtigt får en plads på boghylden derhjemme. Den kan sagtens læses flere gange.
Kenneth Bøgh Andersen
Lars Gabel
Høst & Søn
Skæbnemageren på facebook