Skrædderkaninerne og Måneskinssonaten

‣ Forfatter: Marie Priem

‣ Illustrator: Marie Priem

‣ Forlag: Papirskoven

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 289 kr.

‣ Sidetal: 52 sider

‣ ISBN: 9788799946242

”Som en fantasi. Sonata quasi una Fantasia

Ludwig van Beethoven

Opus 27 nr. 2 i cis – mol for klaver

Komponeret i 1801”

Sådan står der som indledning til første del. Det er femte bog i ”Skrædderkaninerne-serien”, og her møder de Beethovens Måneskinssonate.

Skrædderkaninerne bor i Papirskoven, og de er, som navnet siger, nogle gode kaniner, der taler en del med hinanden. De arbejder også:

”Det er aften i Papirskoven. Tusmørket fylder skoven med stilhed. Der er lys i huset, hvor skrædderkaninerne Zig og Zag bor. De er så optaget af deres arbejde, at de slet ikke har lagt mærke til, at dagen er gået.” Om natten får de besøg af en lille tavs pige med en kuffert. De kalder hende Nat og de lægger hende til at sove med et blødt tæppe over sig: ”Skrædderkaninerne smutter ind i syværkstedet og får hæftet ende på dagens arbejde. Man sover bedre uden løse ender.”

En god morale til alle, kan man tænke. Det viser sig, at Nats kuffert er fyldt med løse tangenter, og da Nat og Zig og Zag begiver sig ud i den nattemørke skov, så finder de et træ med god bankelys. De får bygget et klaver ind i træet, Nat spiller en sonate, Månen kigger venligt ned og tænker: Det er min sonate.

Illustrationerne i bogen er af forfatteren Marie Priem. Bogens indhold er også en del af en fortællekoncert, hvor Marie Priem fortæller og spiller den klassiske musik.

Selve bogen er smuk, poetisk og med en handling, der er lige så mild og poetisk som Måneskinssonaten. Illustrationerne er helt symmetriske med handlingen i teksten, og man følger de to hvide kaniner med meget lange ører gennem hele handlingen.

Det er en bog, man kan bruge som inspiration i musikundervisningen i børnehaveklassen, – og selv følgelig skal man lytte til Måneskinssonaten, når man har læst bogen.

P.S. Måneskinssonaten er en klaversonate, der blev komponeret af Ludwig van Beethoven i 1801. Det er et mesterværk i den klassiske musikhistorie.

 

Besøg forfatter og illustrator, Marie Priems, hjemmeside HER

Lyt til Beethovens Måneskinssonate HER

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.