Snestormen

‣ Forfatter: Sofia Nordin

‣ Oversætter: Anja Hitz

‣ Forlag: ABC Forlag

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 89

‣ ISBN: 9788779166530

Der er meget sne på vejen.
Måske også is.
Han var sur, da han kørte.
Man kører dårligt, når man er sur.
Det var mig, der råbte til ham,
at han var dum i hovedet.

Vi holder op med at spille poker.
I stedet kigger vi ud ad vinduet og venter på far.
Man kan ikke se noget derude.
Kun sort nat og fygende sne.

-Jeg ringer og hører, siger Laban.

Han tager mobilen og prøver at ringe.

-Ingen dækning!

Han går rundt i huset.
Der er ingen dækning nogle steder.
Tyra og jeg tjekker også.
Ingen steder kan man komme igennem.
Der har været dårlig dækning hele tiden, men nu er der slet ingen.

Rut og hendes to søskende er netop ankommet til Åre, hvor de skal holde skiferie med deres far. Eller det er næsten i Åre, for hytten ligger i en skov, 20 km fra byen. Alt virker egentlig, som om det er i den skønneste orden, men lige under overfladen ligger en pærevælling af irritation, vrede og skuffelse og bobler.

For på den ene side forstår faren ikke, hvorfor det er så livsnødvendigt for ungerne at have deres mobiler fremme konstant… selv under aftensmaden! Han kræver, at de bliver slukket og fjernet, så børnene i stedet kan fokusere på maden og samværet. Og på den anden side forstår børnene ikke, hvorfor faren har inviteret sin nye kæreste med, når nu det var meningen, at de – alene – skulle nyde en familieferie sammen.

Bølgerne går højt, og det hele ender i et skænderi, lige inden faren skal ind til byen for at hente kæresten. Det er især midterbarnet, Rut, der tager bladet fra munden og giver faren nogle hårde ord med på vejen.

Det begynder at sne, da faren kører, og som aftenen skrider frem, bliver snefaldet voldsommere og voldsommere. Pludselig går det op for børnene, at skænderiet med faren er ubetydeligt i forhold til den situation, de nu er havnet i. Dækningen på mobilen forsvinder, strømmen går, sneen dækker efterhånden hytten til, og mad er der stort set ikke noget af.

Gode råd er dyre, og store spørgsmål melder sig: Hvor hurtigt slipper ilten mon op i en tildækket hytte? Hvor længe vil de kunne overleve på sukkerknalder og bouillonterninger? Vil de kunne komme ud af hytten og finde ind til Åre på gåben?

Snestormen er anden udgivelse i ABC Forlags nye letlæsningsserie FIX LIX. Serien er beregnet til de ældste elever i skolen, der har brug for læsetræning, men aldrig vil komme igennem en bog på 300 sider. Bogen har et hardback-cover, og det har stor betydning for, hvor meget den vil blive udlånt. Hardback-coveret får bogen til at minde mere om en ‘ rigtig bog’ end en letlæsningsbog, og erfaringsmæssigt gør det bogen mere attraktiv for lånerne.

Historien i bogen er velfortalt og holder et højt spændingsniveau, der vil kunne holde læseren fanget fra ende til anden.

Sofia Nordin
Info om bogen på ABC Forlags hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.