Spådommen

‣ Forfatter: Sara Ejersbo Frederiksen

‣ Illustrator: Andreas Erstling

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 68

‣ Sværhedsgrad: Lix 17

‣ ISBN: 9788702180077

Det brænder stadig. Lui har lyst til at sige, at Minna skal skride ad helvede til, at hun aldrig skal komme tilbage. Men nu er hun ikke længere i tvivl. Det er ånden, der har lyst til at sige sådan. Ikke hende selv.

Lui er med sine skolekammerater i det omrejsende Tivoli. Lui, som egentlig hedder Luise, er bl.a. sammen med Nora, som er hendes bedste veninde og Rami, som hun er temmelig forelsket i. Da de kommer forbi spåkonens telt, ser Lui at Nora og Rami går med hinanden i hånden. Hvad er nu den af? Nora har lovet, at hun ikke vil noget med Rami, fordi hun kender Luis følelser for ham. Og hvad er så dette?

I fortvivlet forvirring stikker Lui af og havner inde i teltet ved Spåkonen Astra. Hun tror ikke en meter på det der med at blive spået. Men da spåkonen pludselig både taler om rødt hår (Lui har farvet sit sort, men er fra naturens side rødhåret) og nævner ordet tvilling, bliver hun temmelig forvirret, for hvad er det, den der spåkone taler om, som hun ret beset ikke kan vide noget om?

Og da hun pludselig siger: Jeg ser døden. Tæt på dig. En skygge, så bliver det for uhyggeligt, og Lui skynder sig hjem.

Kammeraternes SMS’er svarer hun ikke rigtig på, men hun har lyst til at sende en ilter SMS til Rami og Nora for at fortælle dem nogle sandheder om, hvor tarvelige hun synes, de er.

Spåkonens ord bliver siddende og gnave i Lui – og værre bliver det, da hun dagen efter finder Astra stå og vente uden for skolen – på hende. Og hun har en besked til Lui fra de døde … Det bliver værre og værre – for der er ingen nærtstående, der er døde fra Lui. Den eneste hun kan finde på at synes noget mystisk ved er faktisk moderen – men hun er jo ikke gået bort?

Lui har nok at slås med: En mystisk besked fra det hinsides. Nora, der svigter hende. Og hvad med Rami? Det var jo i grunden hende, som havde tænkt sig at spørge Rami om de skulle være kærester, men hun har ikke fået det gjort.

Da Lui siden taler med Nora, fortæller Nora, at det faktisk er Rami, der har spurgt hende, om de skal komme sammen. Så av, den var værre?!

Hvordan det hele løser sig, hvem den afdøde, der har en besked til Lui er, og hvad der er sandheden bag Ramis og Noras lille flirt er – ja, det må du selv læse dig til. Men spændende og velskrevet det er det godt nok!

Sara Ejersbo Frederiksen (1980) debuterede i 2012 med Zombiekatten, der indgår i forlaget Forums Zoom ind serie.

Andreas Erstling (1962) har såvel skrevet som illustreret et stort antal bøger, fx Mette Klints Sjælefred (2015) og Paprika Zolas Elvira (2014).

Bogen er velskrevet, velopbygget med et tæt og spændende plot. Man er som læser med hele vejen.

Bogen er bedst velegnet til selvlæsning. Men hvis man på skolens mellemtrin arbejder med tro, overtro – eller emner som venskab og forelskelse, så kan den sagtens indgå heri. Den vil være velegnet til gode samtaler.

Men det er overtroen, der er det væsentligste tema i fortællingen.

http://gyldendal-uddannelse.dk/grundskolen

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.