Spejlet fra Venedig bd. 1 – 3, Bd.1 Kronen, Bd.2. Forræderen, Bd.3 Ridderen

‣ Forfatter: Mette Klint

‣ Forlag: Dansklærerforeningens Forlag

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 159,- pr. bind

‣ Målgruppe:9 – 12 år

‣ Sidetal: 96 pr. bind

‣ Sværhedsgrad: Lix 23 - 24

‣ ISBN: 9788772112138

”Pas på. Vores verden er et forvrænget spejlbillede ad din.

Ligesom i din er der folk, der ikke vil andre det bedste.”

Mette Klints Spejlet fra Venedig, bestående af de tre bind Kronen, Forræderen og Ridderen er en sammenhængende, dramatisk fortælling om drengen Malthe. Han opdager, at der er en magisk passage til en parallelverden på den anden side af det gamle venetianske spejl i farmorens hus, og drager ud for at besejre det onde og vinde Kronen.

I første bind, Kronen, skal Malthe bo hos sin farmor, fordi hans mor, der er biolog, skal på togt med et forskningsskib. Hans far er indlagt med psykiske problemer på sygehuset. På værelset, han skal sove i hos farmor, er der et gammelt spejl – og i det er der en dreng, der ligner ham, og som gerne vil i kontakt med ham. Hermed træder han og fortællingen ind i landet Gidenev og ind i kampen mellem det gode og det onde. Malthe møder magiske figurer i en middelalderlig verden, hvor han bliver page for den onde ridder Arful og aktiv i kampen om Kronen. Og så møder han pigen Tess og faren Jon derude…

I Forræderen er Malthe igen på en dramatisk rejse til landet bag spejlet. I Gidenev tvinges han ombord på den kvindelige sørøver, kaptajn Gayas sejlskib. Hun og hendes sørøverflok er på jagt efter Kronen, og deres mål er at få fingrene i den før Arful. Det er selvfølgelig en jagt, Malthe kommer til at spille en central rolle i.

I det sidste bind, Ridderen, følger læseren Malthe på hans vandring i sporene efter Arful og de andre gale ridderes hærgen. Til sidst går det hele til alt held op, Kronen reddes og Malthe bliver genforenet med sin mor og far, inden faren skal tilbage til sygehuset. Her skal læseren lige huske på, at det ikke altid er en ”virkelig” person, man har foran sig, men måske et spejlbillede…

Spejlet fra Venedig er grundlæggende en spændende og genrefast fantasy-fortælling, der rummer alle de virkemidler, en sådan skal rumme. Illustratoren Per Jørgensens tre omslag leder læseren ind i romanens verden af forvrængede spejlbilleder, (korstogs)riddere og fantasifigurer, som genren kræver.

På trods af at Mette Klint har været låst af kravet om de 23-24 i Lix, er det lykkedes hende at lave en velskrevet, spændende fortælling til eleverne på mellemtrinnet. Men fortællingen om Malthes genvordigheder på begge sider af spejlet kræver en grundlæggende fiktionskompetence af læseren. Her skal læses på, mellem og bag linjerne for at få dybden i Spejlet fra Venedig med.

Malthes fortælling kan læses og forstås på flere måder, men skal fortællingen kobles mellem drengen Malthes ensomme liv i den ”virkelige” verden og det dramatiske på den anden side af Spejlet fra Venedig, stilles der krav til læseren. (Og det gør jo heller ikke noget.) Serien om Malthe anbefales til frilæsning både i skolen og derhjemme.      

Bog, Spejlet fra Venedig 1, Kronen

Bog, Spejlet fra Venedig 2, Forræderen

Bog, Spejlet fra Venedig 3, Ridderen

Forfatter, Mette Klint

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.