Stav til psyko

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Forlag: Forum

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 159,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 144

‣ Sværhedsgrad: Lix: 26

‣ ISBN: 9788763829335

På Arlette Bertelsens særdeles rammende forsideillustration, som kunne være inspireret af den nu afdøde nordjyske kunstner Poul Ancher Bech, sidder romanhovedpersonen Michael i ophøjet eksistentiel ensomhed med sin væltede cykel og sin sportstaske, der viser hen til et af bogen temaer:

Hvad gør man som dreng, når ens altdominerende far har bestemt, at man skal gå til fodbold og være god til det, når man hellere vil lave drama med dramagruppen? 

Michael vælger at pjække fra fodbolden, lyve for faderen og skrive et teaterstykke til skolens juleafslutning. Et teaterstykke, der er alt andet end et sædvanligt julekrybbespil, men som viser, hvad det er for horrible forhold der råder i den store villa på villavejen, hvor Michael bor sammen med sin far og sin underkuede og voldsramte mor.

Teaterstykket er Michaels endelige opgør med faderens tyranni, og romanen slutter med at moderen og Michael er på vej til politistationen for at anmelde faderen.

Romanen har hele to synvinkelbærere, idet den ene halvdel af romanen ses gennem Michaels klassekammerat og genbo Stellas øjne, mens den anden halvdel ses gennem Michaels. Hermed kommer der også udenforstående øjne på Michaels historie om, hvad det er der foregår i den store villa på den anden side af vejen. Sprogligt fornemmer man, at Stella, Michael og moderen er absolut troværdige, mens faderen måske er gjort lidt for tydelig for læseren. 

”Stav til psyko” er en væsentlig lille (af omfang) ungdomsroman, der på glimrende vis beskriver en klemt drengs opvækst. På Mette Vedsøs hjemmeside gør hun opmærksom på, at godt nok er bogen ren fiktion, men den tager sit udgangspunkt i en dreng, hun har mødt.  

Bogen anbefales både til frilæsning – er letlæst, har en dejlig stor bogstavstørrelse og en god layout – og til danskundervisningen fra 7. klasse. 

http://www.forlagetforum.dk/Books/9788763829335.aspx

http://mettevedsoe.dk/b-ger/stav-til-psyko.html

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.