Steder at tisse

‣ Forfatter: Svein Nyhus

‣ Illustrator: Svein Nyhus

‣ Oversætter: Dal Michaelsen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 259

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788771517750

”Det er far.

Det er min søster.

Og det er mig.

 

Og jeg skal tisse.

Stå stille.

 

For nu kommer det.

Jeg kan mærke det!”

 Bruxelles har sin statue af ”Manneken Pis“, og nu har børnelitteraturen fået sit eget filosoferende modsvar i Steder at tisse. En herlig blå- og gul-tis-farvet, sød og glad billedbog, der udforsker tis og tisseri set fra børnehøjde med en lille dreng som gennemgående figur. Tis er et emne, der fascinerer alle børn, og måske især drengebørn, der har et med at ”strinte” her og hisset.

Svein Nyhus er nok mest kendt for sine dybt alvorlige billedbøger om vold i hjemmet og andre eksistentielle kriser, børn kan møde, som i Vred mand, Silkesød, Akvarium og Dragen. Fortællinger, tegnet og skrevet sammen med hustruen Gro Dahle. Men har man mødt Svein Nyhus ved man, at han har en langt lysere og mere munter side. Det er den side, man møder i Steder at tisse.

”Alle skal, når de skal.”

Steder at tisse er en dejlig, varm og humoristisk udforskning af af tis og tisseriets anatomi. Det meste fortælles i Svein Nyhus herlige billedside, men de forholdsvis få ord understøtter og interagerer fortrinligt med billedlæsningen. Her er en filosofisk fortælling i børnehavebørnehøjde. Hvad, hvornår, hvor, hvor tit og hvorfor vi mennesker og dyr tisser undersøges, og der deles store og små oplevelser:

”En anden gang drak jeg mægtig meget sodavand.

Det løb lige igennem.

Brus ind, Tis ud.

Det var en tryllekunst.”

Værket rummer også en morale, nemlig at vi skal lære at værdsætte de små pauser i tilværelsen, vi tvinges til at tage, når vi skal tisse. Pauser, hvor vi kan tænke kæmpestore tanker om hvalers tisseri, til de helt små tanker om tilværelsen, som fx hvordan fugle tisser, når de flyver. (”Se nu efter, hvad du laver!” lyder det nok)

Det er det, Svein Nyhus har fået med i sin herlige billedbog.

Steder at tisse anbefales på det allervarmeste til børnehavebarnet derhjemme eller i dagplejen og daginstitutionen. For:

”Det er dejligt at tisse.

Og det er dejligt at tænke.

Ude og inde.”

Links:

Forfatter og illustrator Svein Nyhus

Billedbogen Steder at tisse

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.