Den store krimi-quiz

‣ Forfatter: Werner Wejp-Olsen

‣ Illustrator: Werner Wejp-Olsen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 45

‣ ISBN: 9788711691540

Der er dømt nostalgi for alle pengene for os voksenlæsere, når vi får hele 40 krimigåder med selveste Max Møller alias Inspector Danger og hans assistent Alfie.

Siden 1974 har Werner Wejp-Olsen taget os med ud på gerningssteder for mord, røverier og tyverier sammen med Danger. Heldigvis er Inspector Danger klar med en opklaring, men er den moderne læser også klar? Det tror jeg ikke.

Læseren skal hjælpe med at opklare de mange forbrydelser, og her skal man virkelig have øjnene med sig. Man skal, som der står i forordet, have sat detektivhjernen i gang.

Jeg er ikke helt sikker på, at jeg ville have holdt længe som detektiv. Ganske vist lykkedes det mig med slet skjult stolthed at opklare enkelte forbrydelser, men generelt gik det ikke så godt. I løsningerne, der står skrevet på hovedet under hver mordgåde, får man nogle detaljer om forbrydelserne, som ganske vist sætter kulør på gerningen, men til tider kan være temmelig svære at regne ud. I en enkelt sag ses for eksempel et æble på bordet ved siden af ofret for et mord, og læseren skal gætte på en konkret mistænkt, hvis tandaftryk passer til æblet. Det kan man som læser overhovedet ikke se, og dermed bliver gåden uinteressant.

I en anden gåde forsøger en røver at give sig ud for at være bager, men kommer fejlagtigt til at tage en donut med de bare hænder, hvilket får Inspector Danger til at anholde ham på stedet. En uddannet bager ville have brugt handske eller tang… Eller noget. Det bliver en smule søgt.

Andre gåder er mere tilgængelige, som for eksempel da Danger jager den undslupne morder og fotomodel, Jill Carson. Hendes ekskæreste hævder at bo alene, men i hans entré står et par høje, lyserøde damestøvler. Løgnen er åbenlys, og Jill Carson og ekskæresten kan bures inde.

Nogle læsere vil muligvis være godt underholdt undervejs, og Werner Wejp-Olsens streg er let genkendelig for eventuelle voksenlæsere. Bogen giver sig ud for at være en bog for hele familien. Jeg tror dog, at børn vil finde den kedelig i længden. Gættelege er altid sjove, men her skal der ofte gættes på et niveau langt over børnehøjde, og når børn føler sig hægtet af, lukker de ørerne eller går væk. Mit bud er, at en bog for hele familien bør favne bredere end som så. Ellers kommer Inspector Danger og Alfie til løse deres krimigåder selv.

Werner Wejp-Olsen
Carlsen
Læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Janus har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte siden 2002 og har i forlængelse af sin kandidatuddannelse holdt flere foredrag om børnelitteratur. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger.