Straffefangen – Flugten fra helvede

‣ Forfatter: Kåre Bluitgen

‣ Illustrator: Lars Hornemann

‣ Forlag: ABC

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 47

‣ Sværhedsgrad: Lix 24

‣ ISBN: 9788779164185

Ove Frohn levede et helt ekstraordinært liv. Han var flymekaniker under første verdenskrig, var en tur i Fremmedlegionen, som han deserterede fra flere gange, blev taget til fange og sendt i fangelejr i Sydamerika, overlevede og nåede tilbage til Danmark, og immigrerede sidenhen til USA.

Denne mand har Kåre Bluitgen skrevet en fagbog om. Og den er fyldt med de grummeste beskrivelser af et liv langt fra menneskerettighederne. Der er virkelig smæk på historien med flugt, tortur, svigt, forræderi og stanken af brændt kød.

Det er modigt at skrive en portrætbog om Ove Frohn. For selvom hans liv i den grad egner sig til at blive fortalt, er han en af Danmarkshistoriens mere ukendte helte. Jeg må i hvert fald indrømme, at mit kendskab til fange nr. 44.792, som Ove Frohn tidligere var kendt under, var temmelig begrænset, før læsningen af “Straffefangen”.

Bluitgen skriver med ultrakorte sætninger, og stilen bliver derfor temmelig staccato. Lars Horneman har illustreret farvemættet, så man kommer til at tænke på Tintin, mens man drømmer om en roman, der udfolder Frohns liv.

“Straffefangen” er en læs-selv-fagbog med et lix-tal på 24, og den vil egne sig som frilæsning til de historie- og eventyrinteresserede – men det kræver nok lidt formidling, før børnene samler den op.

Kåre Bluitgen
Lars Hornemann
Forlaget ABC – med læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.