Styrke, log 1 i Karanagalaksen

‣ Forfatter: Cecilie Eken

‣ Illustrator: Henrik Koitz

‣ Forlag: Høst og søn

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 199, -

‣ Målgruppe:13 – 20 årige

‣ Sidetal: 240

‣ ISBN: 9788763857604

”Det der gør os til mennesker er, at vi kan gøre noget for andre. At vi kan gøre en forskel for dem.” Sådan lyder moralen i Cecilie Ekens nyeste bog ”Styrke”. Når Cecilie Eken skriver en fantasy-bog, så er det ikke blot en bog med lyssværd, rumskibe, transportere, levende sten og kampe på teknologiske platforme. Det er i bund og grund en fortælling om, hvad der gør os til mennesker.

Cecilie Eken siger selv om begrundelsen for at skrive fantasy og science-fiction at: ”Normalt har jeg svært ved at holde mig fra det fantastiske, og det skyldes nok, at jeg på den måde bedst kan sætte ord på nogle store ting, som vi alle skal forholde os til i livet: godt og ondt, kærligheden, døden, frygt og mod og den slags. For mig bliver det lettere at tale om, når jeg ikke er tvunget til at skrive helt realistisk, men kan liste mig ind på de store emner ad en mere eventyrlig vej.”

Serierne Det levende sværd, Den sorte safir, Max Vero – og nu Karana-galaksen er alle skriftet af Cecilie Eken. Hun har også lavet billedbøgerne V, Vingekatten, Heksehuset og ikke mindst mestersonetten til børn Mørkebarnet.

Desuden har hun skrevet Sikkas fortælling, Sølvblomst, Valravnen, Natulv og på ryggen af H. C. Andersens Snedronningen har hun skrevet For evigt din. Derudover er der masser af noveller, der er flere bøger, enkelte teaterstykker og i alt dette er der samarbejdsrelationer med mange faggrupper. Cecilie Eken er en af de meget prisbelønnede danske børnebogsforfattere. Hun mestrer mange genrer. Det er en stor glæde at læse med i den nye serie  om Karana-galaksen.

Det er en science-fiction-serie, der foregår i Karana-galaksen, hvor Hvidøy er en fredelig planet beboet af mennesker, der er ærlige, ordholdende, imødekommende, legende og så har nogle af menneskene her en helt særlig Styrke.

”Alt hvad der gengives her, er en nøjagtig kopi af de optegnelser, som findes i hukommelsen på rumskibet Brimdir tilhørende Saga Sølvisdatter fra Hvidøy. Jeg indestår for ægtheden med både hånd og segl.. Z. BnBaruch, Storarkivar.” Sådan står der foran i bogen. Og så slår man op på en række optegnelser eller kapitler, der alle introduceres med samme formular:

”Skriftet af Saga Sølvisdatter.

Afrejst: Forbundsplaneten Hvidøy

Standardtid 197.168.1280.23.17

Destination: Forbundsplaneten Aohm/Dohi Rumhavn

Sted og tidssynkronisering: Ikke mulig.”

Efter en kort introduktion til stedet, hvor Saga Sølvisdatter skrifter sin fortælling, får vi i en lang række tilbageblik og hele baggrunden for, at hun skrifter sit liv.

Hendes far, høvedsmanden på Hvidøy, er blevet dræbt, da en fjendtlig fyrste har brudt galaksens love og har foretaget et angreb på den fredelige planet. Det er en planet, hvor to forskellige verdener mødes. Der er ”gammel-nordisk” sprog og tøjstil kombineret med højteknologisk transport og infrastruktur. Menneskene på Hvidøy kan synge lange sange om Stein Jernarm, de rider på sleipnere med otte ben, som var det efterkommere af Thors Sleipner, de går i kjoler med smykker eller pelskantede kåber, de medbringer en rygsæk fyldt med overlevelsesudstyr på ridetur med sleipnere, så de kan overleve i arktiske snestorme. Der er hellenerkikkerter, der kan se alt, dørene låses ved tankens kraft, man kan spise næringsstave, når man er sneet inde. Og i det hele taget er der en rigdom af teknologi, der bruges på mange og nye måder.

På Hvidøy hedder man Embla Gråvinge, Thorfinn, Idun og Sire, mens menneskene fra angrebsplaneten Kamenia har navne som Rodion, Illarion og fyrst Almaz . Cecilie Eken lykkes på fremragende vis med at få planeternes egenart til at fremtræde klart gennem årstider, navne og skikke. Hvidøy står med de kolde vintre og årstidernes skiften helt forskellig fra eksempelvis Navara, hvor der altid er varme vinde, eller Kamenia hvor intet gror.

”Styrke” er første bind i serien. De næste to hedder ”Tillid” og ”Forbund”. De udkommer engang i fremtiden. Indtil da kan man glæde sig over en science-fiction-fortælling, der er gribende i handlingen, og samtidig er den skrevet med Cecilie Ekens helt særlige sans for sproget vidde og prægnans.

Bag på bogen citeres fra første side: ”Jeg er et stykke vraggods omgivet af så meget mørke og tomhed, at jeg lige så godt kunne være ingenting. Men jeg findes. Endnu er jeg her, og mine ord bliver gemt i skibets log, hvor andre en dag vil kunne læse dem.”

Dette er en science-fiction-fortælling med en klassisk kamp mellem de gode og de onde. Det er også en fortælling om, hvordan Saga bliver voksen. Hun siger på et tidspunkt:”Nu tænker jeg, at jeg er både er frygtsom og stærk, usikker og modig, og det bliver nok aldrig anderledes, for jeg er bare et menneske. Men jeg er i live.” Saga skrifter sit liv. Og nu har vi muligheden for at læse med. Skriften fra Brimdir skriftet af Saga blev fundet frem af Cecilie Eken. Saga har stor Styrke i skriften. Det har Cecilie Eken også.

 

Cecilie Eken

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.