Telefontesten

‣ Forfatter: Rikke Oberlin Flarup

‣ Illustrator: Mia Maria Overgaard (omslag)

‣ Forlag: Vild Maskine

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 190

‣ ISBN: 9878793404311

Hvis man ikke kan bestå blyantstesten, har man hængebryster. Jeg står foran spejlet på mit værelse. Jeg har mine sorte, stramme jeans på og bare bryster. Jeg kigger op og ned ad mig selv. Jeg har skulderlangt hår, der ikke er rigtigt lyst, men heller ikke rigtigt mørkt.

Rebekka (eller Beks, som veninderne kalder hende) har hængebryster. Det er noget belastende, kan man forstå, når man er en usikker gymnasieelev, der ellers lykkes med det meste. Rebekka har en god veninde, Sofie, en endnu bedre veninde, Emilie, og så har hun også gode drengevenner. De bor allesammen i Midtjylland, tæt på Bjerringbro og Viborg Kostgymnasium, hvor der kan holdes fester på kollegieværelserne. Derudover har Rebekka sin far og mor, der bekymrer sig for hende (og lillebroderen Oskar) på en helt stille og rolig måde. Så alt er sådan set, som det bedst kan være.

Midt i denne middelklasseidyl har Rebekka dog to store problemer: Hun er jomfru, og hun har store bryster. For store, mener hun. Således giver Telefontesten et realistisk blik ind i en ung piges hverdag med studietur (og et møde med en engelsk Adam, der har gode manerer), gymnasiefester med forfest, øl og overnatning her og der, en smule skolegang og en lillebror, der heller ikke altid har det nemt. Det er helt realistisk og genkendeligt. Og kedeligt. For der er ikke rigtig noget på spil. Selvfølgelig er det problematisk, at man som ung gerne vil have en anden krop end den, man er givet, men bogen formår ikke at gøre problemstillingen relevant og vedkommende for læseren.

Forlaget skriver om bogens forfatter:

Rikke Oberlin Flarup har altid skrevet dagbog, og det er formentlig også fra sin ungdoms dagbogsskriverier, at hun har fanget nerven, troværdigheden og det direkte indblik i et pigesind, som kommer til udtryk i Telefontesten.

Og det har de sikkert ret i. Bogen er et troværdigt, men for læseren uvedkommende billede af en gymnasiehverdag. Telefontesten er dog blot Oberlin Flarups debutbog, og der vil helt sikkert komme flere og bedre bøger fra hendes skærm.

Rikke Oberlin Flarup

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.