Ternet Ninja 2

‣ Forfatter: Anders Matthesen

‣ Illustrator: Thorbjørn Christoffersen

‣ Forlag: Høst og søn

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 249, -

‣ Målgruppe:10 – 14 årige

‣ Sidetal: 248

‣ ISBN: 9788763859646

”Kan vi ikke lige sætte os engang? Jeg har noget, jeg gerne vil dele med jer. Jørn gned sig ivrigt  i hænderne. Det var anden uge i sommerferien, og hele familien havde sovet længe. Der duftede herligt af hjemmebagt brød i køkkenet, men det skulle man ikke lade sig narre af. Det var Askes mor Sirene, der bagte.

Aske tog plads på slagbænken. Sirene lagde viskestykket fra sig og satte sig på en stol. Sune sad allerede ved bordet og var netop blevet færdig med at skrælle en pomelo på størrelse med en håndbold.”

Her er Askes familie, hans stedfar Jørn er meget optaget af en app, han har udviklet. Den kan tjekke og teste fordøjelsen hos alle, og han fører gennem hele bogen nøje regnskab med, hvem der har hvilken slags affrøring. Og mor Sirene bager boller, der kan slå de flestes fordøjelsessystem i stykker. Nu har Aske fået genskabt og genfyldt Ternet Ninja, der med en ny ternet kreation af en bamse har et sted at inkarnere sig.
Familien skal til Thailand, til Bangkok, og her skal Aske og T.N. løse op til flere mysterier. Handlingen er som i første Ninja – bog med et væld af sidehistorier. Onkel Stewart kommer heldigvis med i handlingen, hans replikker er altid rammende og ramsaltede, og familien med Askes mor Sirene og far Jørn er helt uforlignelig.

Når T. N. er med i dialogen, så bliver den mere Kaptajn-Haddock-agtig: ”Fuck dig, din gamle klamme hestepikke-spiser” råber han til Eberfrø”

Missionen lykkes heldigvis, Aske og Sune og T.N. er et godt team, og til slut i bogen siger T.N.: ”Hvis det er …. Altså jeg tænkte bare,  .. jeg kunne jo også bare blive hængende lidt sammen med dig. Altså hos jer. I Danmark….Eller?” (…) Det er jo ikke utænkeligt, at vi går hen og falder over en ny mission … vel?

Aske smilede bredt. Nej, det er også det, jeg tænker.”

Så ved vi, at der er mulighed for en ”Ternet Ninja 3”. Det vil glæde virkelig mange. Anders Matthesen har en fortælleglæde, der ramme drenge, piger og voksne med. Han skriver, så man fornemmer, at det er en fortælling, han selv er optaget af. På lydbogen læser han selv op, og det kan anbefales at lytte med her.

Moralen er så klar, som den kan blive: Man skal være opfindsom, kreativ og tage de chancer, der byder sig, så går det nok. Man skal tro, at der selv i en ternet dukke med knapøjne, befinder sig en ven, der aldrig svigter.
Bogens store styrke er sproget, der falder så godt i replikkerne. Humor, ironi og intertekstualitet er med til at nuancere fortællingen. Nogle vil finde bogen stærkt anstrengende at læse.. Unge læsere i målgruppen fra 10 år og op til….. midt-tyverne, vil helt sikkert være underholdt på bedste vis.

 

Link: www.anden.dk

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: