”De sovende fårs tid er ved at rinde ud. Snart ringer vækkeuret. Og så ved du, hvad der
sker.
TIK TAK TIK TAK
Og BOOM”
Sådan afsluttes en spændende og virkelighedsnær ungdomsroman, hvor de sociale mediers indvirkning på en ung piges liv, udspiller sig.
Almettes forældre sender hende til psykolog, efter hun har forsøgt at tage sit eget liv. Psykologen er ikke lige hendes kop te, og hun har svært ved at se, hvorfor det overhovedet er nødvendigt. Samtidig rammes Almette af flashback, fra da hun lå på togskinnerne. Lugten af urin og galoperende hjertebanken hjemsøger hende.
Kort tid efter “hændelsen”, som selvmordsforsøget kaldes af Almettes forældre, møder hun Jo. Han er ti år ældre end hende, og en helt anden type. Hurtigt bliver Almette trukket med ind i Jos verden, der er fyldt med vrede og sabotage. Almette bliver en del af en mission. Hun vil ikke skuffe Jo, men det er svært. Han er besidderisk og ikke bange for at anvende vold, for at opnå sit mål. Det kommer til at kræve stort mod, hvis hun skal komme levende ud af denne situation.
Almette har svært ved at danne sin egen identitet i en verden, hvor sociale medier spiller en stor rolle.Men hun må finde sin vej uden at lade sig påvirke af andre. Et meget aktuelt emne i denne tid, hvor flere statistikker peger på, at unges trivsel aldrig har været ringere end nu.
En stærk første ungdomsroman på dansk af Julia Von Lucadou. Hendes skrivestil bærer præg af en baggrund indenfor film og teatervidenskab. Bogen er skrevet i et ungdommeligt sprog og Ditte Hermansens oversættelse er vellykket. Man skal holde tungen lige i munden, for tempoet er raskt.
“Tik Tak” anbefales fra 12 år, særligt som frilæsning bog. Det anbefales, at den unge har en voksen, som de føler sig trygge ved, og kan rådføre sig ved, hvis emnerne og beskrivelserne bliver for barske.