Tommelise

‣ Forfatter: H.C. Andersen

‣ Illustrator: Nathalie Choux

‣ Oversætter: bearbejdet af Birgitte Quint

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788711377277

Det klassiske eventyr om den lillebitte pige, der fødes i en smuk blomst og herefter må så grueligt meget igennem med grimme skrubtudser, kæmpe insekter, markmus og muldvarp, før den venlige svale flyver hende til at lykkeligt hjem blandt blomsternes engle.

Andersens originale tekst er nænsomt bearbejdet, så den let lader sig oplæse, uden at man er det mindste i tvivl om, hvad det er man læser: ”Det store skræppeblad, hun havde boet under, krøllede sig sammen og blev til en gul, vissen stilk, og hun frøs så forskrækkeligt, for hendes tøj var i stykker.” Ordrigheden adskiller sig klart fra moderne sprog, men bliver aldrig tung eller kluntet.

Billedsiden er meget iøjnefaldende; Choux’s illustrationer er egentlig blot simple blyantstegninger med og uden farver, men med et væld af fine detaljer i både udtryk og farvelægning, ledes tanken flere steder hen på illustrationerne i et klassisk blomsterleksikon – hvilket passer fantastisk til stemningen i fortællingen.

Samlet set er dette en meget fornem udgave af et gammelt eventyr – i både tekst og illustrationer er der kælet for detaljer og troskab til originalen på en måde, der taler til en bred aldersgruppe og et moderne publikum. 

http://www.carlsen.dk/

http://www.nathaliechoux.com/

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.