Tordenfuglens arving – Glasfolket 1

‣ Forfatter: Martin BrændstrupMay-Britt Brændstrup

‣ Forlag: Forlaget Facet

‣ Udgivelsesår: 2012

‣ Pris: 199

‣ Målgruppe:ungdomsroman, serie, indiansk kultur, spænding, mystik

‣ Sidetal: 208

‣ Sværhedsgrad: Lix 24

Tordenfuglens arving er første bind i serien om Glasfolket. Der er planlagt tre bind i alt, hvoraf andet bind udkommer august 2013.

Victoria har så skrøbelige knogler, at lægerne tror, hun lider af knogleskørhed. Hun bliver sendt til undersøgelser i Dresden hos den skumle doktor Schwartz for at få en afklaring. Men her venter bestemt ingen afklaring, snarere tværtimod. Doktor Schwartz virker mere end normalt interesseret i Victorias indianske afstamning, og han giver hende en underlig mikstur, som gør, at hun føler sig fuldstændig rask – nærmest uovervindelig.

Victorias afdøde far var en del af det indianske folk, Passamaquoddy, hvortil myten om Tordenfuglen stammer, og Victoria finder ud af, at hendes ’sygdom’ måske har forbindelse med hendes indianske ophav. Derfor tager hun med sin bedste veninde Beate til Canada for at besøge sin farfar og farmor. Her håber hun at blive klogere på sine indianske rødder, sine skrøbelige knogler og på, hvordan man laver den fantastiske mikstur.

Men det er absolut ikke en ufarlig færd. Victoria viser sig at være noget helt særligt og værdifuldt, som de onde Karpatere, heriblandt doktor Schwartz, er ude efter. Pludselig er hun jaget vildt, og hvad der skulle have været en hyggelig familietur forvandles til en kamp på liv og død.

I Tordenfuglens arving er der knald på handlingen, og man keder sig ikke et sekund. Som læser skal man holde tungen lige i munden for at hitte rede i de forskellige indianske klaner, myter og indviklede forhold, men det er alt sammen med til at gøre romanen til en rigtig god ungdomsroman, der bestemt ikke taler ned til sin målgruppe.

Stilen veksler mellem Victorias dagbogsoptegnelser og en tredjepersonsfortæller. Det fungerer rigtig fint og skaber et godt, alsidigt flow. Især i dagbogsoptegnelserne får den fjortenårige pige lov til at komme til syne, men generelt er persontegningerne levende og troværdige.

Med et lettilgængelig sprog, LIX-tal på 24, og med en meget læsevenlig sats, hvor der er store mellemrum mellem linjerne, er romanen uden tvivl en anbefalelsesværdig selvlæsningsbog.

Det skal derudover nævnes, at de geografiske steder kan findes på Google Maps, og også myten om Tordenfuglen er virkelig. Som en ekstra sjov feature finder man på bogens bagerste sider relevante og spændende links til forfatternes inspirationskilder.

Der er ingen tvivl om, at ægteparret Brændstrups trilogi om Glasfolket kommer rigtig godt fra start med Tordenfuglens arving som den første i rækken. Der er dømt spænding fra start til slut, når vi følger hovedpersonen, den ikke helt almindelige fjortenårige Victoria. En rigtig god ungdomsroman med tyngde. Jeg glæder mig til at læse anden og tredje bog i serien. 

Forlaget Facet: http://forlaget-facet.dk/produkt/tordenfuglens-arving-glasfolket-1/

Booktrailer: http://www.youtube.com/watch?v=ycfxdXbDH4Y&feature=youtu.be

Anmeldelsen er skrevet af Nynne Jakobsen

Nynne har, siden hun var en lille pige, altid været en læsehest. Så meget, at hun flyttede fra Nordsjælland til Aarhus for at tage en bachelor i litteraturhistorie. Nu er hun imidlertid vendt hjem til det sjællandske, hvor hun læser på kandidatuddannelsen ’Moderne kultur og kulturformidling’ på Københavns Universitet. Nynne har arbejdet på forlag, og derudover har hun oversat forskellige bøger – primært bøger til børn og unge. Blandt Nynnes forskellige interesser indenfor litteratur og kunst har børne- og ungdomslitteraturen en helt særlig plads – både i hendes hjerte, men også i hendes evigt voksende bogreol. Især er hun vild med smukke billedbøger, eventyrlige fortællinger og graphic novels.