Troldeliv – Julekalenderbogen

‣ Forfatter: Sissel Bøe

‣ Illustrator: Peter Madsen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 164

‣ ISBN: 9788711562611

Mørket ligger stadig over Kildegården, da Sofie slår øjnene op. Hun har næsten ikke sovet i nat, for i dag får hun rimbrev fra husnissen! Det er flere dage siden, hun fandt den lille, slidte julekommode frem. Den, som bedstefar Ole lavede af tændstikæsker for længe siden. Hun har repareret den og givet den ny maling hist og her, og nu står den på natbordet, lilla og rød, klar til nye hilsner fra Nisse Nik hver dag frem til jul.

Sofie og hendes familie er flyttet ind på Kildegården, som de har overtaget fra Sofies farfar, bedstefar Ole. Sofies mor er karrierekvinde og har virkelig travlt med sit job. Derudover vil hun have gården moderniseret, og den gamle stald skal rives ned, så der kan bygges en garage til bilen. Hvad de ikke ved, er at i stalden bor gamle Nisse Nik, og han er sur og arrig over at blive overset. Sofie er den eneste der virkelig tror på, han er der, og Sofies far er for veg til at få sagt fra over for moderen – for egentlig vil han også helst beholde gården, som den er, med alle de gamle historier og traditioner der følger med.

Vi følger troldeungerne Paja og Pajko, som finder den frustrerede Nisse Nik ude i skoven og beslutter sig for at følge med ham til Kildegården og forsøge at hjælpe ham med at få bragt orden i sagerne og sørge for god, gammeldags julestemning på Kildegården.

Det bliver en lang, sej kamp, men med hjælp fra Nisse Nik og pigen Sofie kan meget lykkes – og troldeungerne lærer en masse om menneskenes juletraditioner undervejs.

Det her er virkelig en skøn, skøn julefortælling. Her er nisser, trolde, overtro, traditioner og julestemning for alle pengene. Der er masser af drillerier, spænding og drama, og samtidig er historien dejligt tidløs og har øje for kombinationen af det gamle og det nye. Den er virkelig god at læse højt og vil egne sig både som kalenderhistorie i eget hjem såvel som til kalenderhistorie til højtlæsning i skolen.

Bogen er illustreret af Peter Madsen, som for eksempel er kendt for Valhalla-tegneserierne. Jeg er helt vild med hans bløde, runde og varme illustrationer, som fuldender Julekalenderbogen på smukkeste vis.

Hvis man er vild med de andre Troldeliv-bøger af Sissel Bøe og Peter Madsen om troldeungerne Paja og Pajko, er man simpelthen nødt til også at læse denne. Den har min varmeste anbefaling!

http://www.troldeliv.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.