Ulven kommer

‣ Forfatter: Mette Telefoni

‣ Illustrator: Hans Jacob Østerø

‣ Forlag: alinea

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 230

‣ Målgruppe:Fra 9 år

‣ Sidetal: 41

‣ ISBN: 9788723546999

 

”Peter vil blive totalt til grin i klassen, hvis hans løgn bliver opdaget. Hvad vil Tobias og de andre gøre, hvis de finder ud af, at ulven ikke findes? Og hvad med Jasmin? Peter har jo også løjet for Jasmin. Selvom hun var så nervøs for sin hest. Han tænker på far. Hvordan han sad klistret til fjernsynet. Hvor stolt han var, da Peter dukkede op på skærmen. Far vil aldrig kunne forstå, hvorfor Peter løj. Deres tur i skoven vil aldrig blive til noget. Tina vil sikkert elske, at far bliver skuffet over Peter. Så kan hun igen få far for sig selv. Men den glæde skal hun ikke få.”

 

Peter har, som den eneste i sin klasse, en vild og voldsom interesse for ulve. Alle de andre går bare op i fodbold, og de mobber Peter virkelig meget med hans interesse, både i klassen og på de sociale medier.

En dag kommer Peter til, i ren frustration, at poste på sociale medier, at han har set en ulv. Og herfra tager tingene fart. Pludselig går han fra at være outsider til at være en, alle gerne vil tale med, også tv-nyhederne, og det lægger endnu mere pres på Peter, der nu kommer til at finde på endnu flere løgne for ikke at blive afsløret. Langsomt går det op for Peter, at et ”ulveangreb” måske også kunne være måden at blive fri for faderens irriterende kæreste – men tør han gøre det?

 

Bogen er sat med store typer og med flotte helsides illustrationer i farve af Hans Jacob Østerø. Illustrationerne er holdt i mørke, halvdystre farver, der så fint spiller op mod teksten og bidrager til den uhyggelige, fortættede stemning, der er bogen igennem. Handlingen er naturligvis inspireret af historien om drengen Peter, der råbte ”ulven kommer!” lidt for mange gange for opmærksomhedens skyld, og som ingen derfor troede på, da der rent faktisk var en ulv. Hovedpersonen hedder i nærværende bog også Peter, og ulven er et stort omdrejningspunkt i historien, lige såvel som det med at komme til at finde på ting, der ikke er sande, for at få andres opmærksomhed.

“Ulven kommer” er en del af Alineas serie ”Rød Læseklub”, som er en serie bøger lavet i forskellige læseniveauer. Rød Læseklub henvender sig til de øvede læsere på mellemtrinnet og har lix 18. Her passer handlingen egentlig også meget godt ind; der er virkelig noget kød på handlingen i bogen, og nogle svære dilemmaer og store tanker. Bogen er virkelig velskrevet, og man får som læser nærmest hjertebanken over de løgne, Peter får viklet sig ind i. Det hele bliver bare værre og værre og eskalerer helt ud i det ekstreme til sidst. Alligevel er bogen særdeles troværdig og bestemt læseværdig, og den får på fineste vis sat fokus på nogle af de ting, der ligger bag mobning og ensomhed.

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.