Under muren

‣ Forfatter: Walid Daqqa

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 200,-

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 94

‣ ISBN: 9788771513073

Det er ikke hverdagskost, at der udkommer en palæstinensisk tween-roman på dansk.

Det sker nu med Walid Daqqas Under muren, som er et moderne eventyr om den tolvårige Jud, der aldrig har mødt sin far, fordi han har siddet i fængsel hele Juds levetid. Jud er endog undfanget med sæd, som blev smuglet ud af det israelske fængsel, hvor faren sidder indespærret.

Da det langt om længe ser ud til, at Jud får en tilladelse til at besøge sin far i fængslet på den anden side af den mur, israelerne har opført for at adskille befolkningsgrupperne, nedlægger myndighederne forbud mod besøget.

Jud bliver både fortvivlet og vred og planlægger sin flugt over muren og ind i fængslet. Med sine venner som hjælpere tager han afsted på et dramatisk og uhyggeligt eventyr. De gennemgår adskillige prøvelser og udfordringer på turen under muren og ind på den israelske side – og ud mod havet. Jud får smuglet sig ind i fængslet og møder sin far, og eventyret slutter med en hyldest til fremtiden, børnenes oprør mod styret og en store badedag i Middelhavet.

Under muren er forsynet med både forord og efterord og sågar fodnoter, der skal forklare læseren om de helt særlige forhold, der hersker i Gaza-striben og på Vestbredden. Det er vist ikke alle danskere, der er fortrolig med den palæstinensiske undertrykkelseshistorie 1947 – 2018.

Under muren løfter en flig af denne for læseren. Ligeledes er det ikke alle, der er fortrolige med den måde Walid Daqqa fortæller sit eventyr på eller de billeder, han bruger. Der er ikke mange hule oliventræer, man kan skjule sig i herhjemme eller mure, der forhindrer danske børn i ret meget.

 Under muren er på en og samme tid et eventyr om en hemmelighed og om at overvinde sin frygt og et politisk skrift. Forfatteren Walid Daqqa (1961) er palæstinenser med israelsk statsborgerskab, som på 34. år sidder fængslet for sin andel i en bortførelse af en israelsk soldat i 1986. I 2020 fik han og hans hustru en datter med sæd smuglet ud af fængslet. Sådan blander fakta og fiktion sig tit og ofte.

Walid Daqqas Under muren er velegnet som frilæsning fra mellemtrinnet og i særdeleshed velegnet som et danskfagligt indslag i forløb om Israel og Palæstinas historie. Her kan eventyret om Jud og hans far berige formidlingen. Det er både godt og vigtigt, at der i en multikulturel virkelighed af og til udkommer børne- og ungdomslitteratur, der viser andre virkeligheder og problemstillinger end de, der kan opleves i Danmark.          

Roman Under muren

 

 

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.