Varulven Viggo

‣ Forfatter: Claus Riis

‣ Illustrator: Claus Riis

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:5 år

‣ Sidetal: 52

‣ ISBN: 9788702223996

I nat ku’ jeg høre nogen grine

Nede ved vores vaskemaskine

Jeg gik ned, der lød en underlig sang

Og et klik, da maskinen blev sat i gang

 

I kælderen svævede en spøgelsesmor

Hun sang og hang lagner op på en snor

Omkring fløj fnisende skyer af røg

Det var små bitte spøgelser, uden tøj

 

For når spøgelsesbørn går gennem mure

Spøger på lofter og elsker at kure

Ned ad en gravsten og lande i smat,

Så skal lagnerne vaskes hver eneste nat

 

Varulven Viggo består af 18 rimede historier om alskens monstre og uhyggeligheder. Der er zombier, spøgelser, varulven, vampyrer, kødædende blomster og sågar en iPad, der æder en lille irriterende pige.

 

Og som det ovenstående digt viser, er det så som så med gysene – til gengæld er der skruet op for humoren. De enkelte historier har i langt de fleste tilfælde et vellykket skægt slag med halen – som også spiller sammen med de groteske, sjove og detaljerige illustrationer fra Claus Riis’ pen.

Som rim- og remse-entusiast ville jeg ønske, at versefødderne var knap så knortede, og at næsten-rimene var blevet luget ud, så man som læser får en lækrere oplevelse og ikke skal få skruer og skur og blod og hoved til at rime på hinanden.

Men når det så er sagt, så fungerer humoren og historierne i ”Varulven Viggo”. Og den minder dermed ikke så lidt om Andreas Nederlands og Frederik Hansens virkelig fine ”Tak for halshugningen”, der udkom for en håndfuld år siden.

Skæg og gennemillustreret rimbog om monstre, zombier og andre uhyggeligheder. Humoren fungerer temmelig fint – desværre er ikke alle rim og rytmer lige i skabet.

Varulven Viggo

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.