Vejen til Mumidalen – og andre fortællinger af Tove Jansson

‣ Forfatter: Alex HaridiCecilia Davidsson

‣ Illustrator: Cecilia Heikkilä

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 170

‣ Målgruppe:Fra 4 år

‣ Sidetal: 89

‣ ISBN: 9788711904138

””Du kan bo sammen med os, hvis du vil!” sagde Mumitrolden. ”Hvad skal jeg med et hus, når jeg har skoven?” sagde Mumrikken. ”Jamen hvad gør du af alle dine ting?” spurgte Snif. ”Jeg har ikke så meget. Alting bliver så svært, når man vil eje ting, som man skal holde rede på,” sagde Mumrikken. Og så tog han sin mundharmonika frem og spillede en vise, som de aldrig havde hørt før.”

”Vejen til Mumidalen” indeholder tre historier fra mumitroldenes univers: Vejen til Mumidalen, Mumitrolden og den magiske hat og Mumitrolden på hatifnatternes ø.

I første historie leder Mumi og Mumimor både efter Mumifar, som er forsvundet, og et sted, hvor de kan bygge et hus og slå sig ned. Det ender selvfølgelig med, at de finder både Mumifar og Mumidalen. I Mumitrolden og den magiske hat finder Mumi troldkarlens hat, og det er nær ved at gå helt galt, da han og kammeraterne begynder at lege med hatten, der begynder at trylle. I Mumitrolden på hatifnatternes ø tager Mumifamilien på sejltur i en båd og strander på en øde ø. Men helt øde er øen nu alligevel ikke, viser det sig. Den er beboet af hatifnatterne, som måske ikke er helt ufarlige.

Denne bog er det andet samlede bind i serien, hvor den første var ”Da julen kom til Mumidalen”. Bøgerne er meget smukke, hardback med et indledende ”Denne bog tilhører”, og så er den holdt i fine farvede illustrationer. Illustrationerne af Cecilia Heikkilä er ikke de oprindelige, men lægger sig utrolig tæt på den karakteristiske Mumi-streg. Tove Jansson står dog bag den to-sides sort-hvide illustration forrest i bogen, der forestiller Mumidalen om sommeren.

Historierne er Alex Haridi og Cecilia Davidssons gendigtninger af de oprindelige fortællinger De små trolde og den store oversvømmelse og Troldmandens hat. Har man læst de oprindelige historier om mumitroldene, kan man godt høre, at sproget her er lidt lettere tilgængeligt. Det gør, at bogen med fordel kan læses af og med et yngre publikum, end de oprindelige historier, og det er da et plus.

Hvis man godt kan lide Mumi-universet, er denne bog et must-have, og har man endnu ikke stiftet bekendtskab med de små Mumitrolde, er denne bog et godt sted at starte.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.