Vest for Charlie

‣ Forfatter: Line Leonhardt

‣ Illustrator: Katrine Louise Jakobsen

‣ Forlag: alinea

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 172

‣ Målgruppe:9-12 år

‣ Sidetal: 82

‣ ISBN: 9788723539755

“Vest for Charlie” indledes med et billede, hvor man ser et kort over Astoria, Vest for Charlie. Det er et område, der er indhegnet. Der er hospital, lufthavn, regimets kontor, regimets hovedkontor og et fængsel. Og et nyt fængsel.

Herefter er der et Manifest, der fortæller, at fra 2030 skal alle personnavne, vejnavne og zoner bruge navne fra det fonetiske alfabet: Alfa, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel og så videre.

Mike og Victor er to ”fonetiske” navne, og det er to drenge, der hidtil har boet hos deres farmor. Nu er hun død. Regiment henter derfor de to drenge, der skal på børnehjem. I mellemtiden har de fundet ud af, at deres far er i live. Han er tilsyneladende at finde i Astoria, Vest for Charlie. De har fundet en seddel i farmors skjulte skab. Her står: ”Kære Victor og Mike. Når I åbner dette skab, er det fordi I er klar! Husk på alt, hvad jeg har fortalt jer. Jeg elsker jer. Kærlig hilsen farmor.”

Da faderen for år tilbage forsvandt, gav han drengene en bamse og en seddel, hvorpå der stod: ”Kære Mike og Victor. Nu tager jeg af sted, og så går der lidt tid, inden vi ses igen. Bamsen Oscar passer på jer imens. Jeg elsker jer. Kærlig hilsen far.”

Man må mene, at det er en familie med hang til korte beskeder, men disse få ord er nok til, at drengene er klar til at tage til Oregon  i Amerika, hvor de kan finde Astoria.

Der er mange farer, der lurer. Man bliver overvåget af scannere overalt, drengene kæmper mod regimet, de skal klare sig i en verden, de ikke kender. Det går; men det går ikke kun godt.

Det er en fortælling, der foregår i 2030. Det er ikke nogen fjern fremtid, og den er ret uhyggelig med overvågning og skjult styring af alt.

Operation Catfish er ikke slut, når de 88 sider er læst. Der skal fortsat kæmpes for, at planeten holdes i live. Klimadebatten er også her.

Bogen er en udgivelse i ”Rød læseklub” fra Alinea. Det er en serie, der er målrettet danskundervisningen og læsetræningen. Lixtallet er angivet til 19, det vil sige, at den kan læses af de børn, der har knækket læsekoden.

 

Links: Line Leonhardt

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: