Vi ændrer verden -30 historier om modige børn

‣ Forfatter: Pernille Engsig Eskildsen og Jakob Brodersen

‣ Illustrator: Rasmus Meisler

‣ Forlag: Høst og søn

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 160

‣ Målgruppe:9+

‣ Sidetal: 85

‣ ISBN: 9788763863506

Vi ændrer verden -30 historier om modige børn skrevet af Pernille Engsig Eskildsen og Jakob Brodersen og illustreret af Rasmus Meisler. Som overskriften også angiver, handler bogen om 30 børn, der på forskellig vis har gjort noget modigt. Bogen er både en rejse i tid og sted, for selvom bogen er en dansk udgivelse, handler den om børn fra hele verdenen op gennem tiden. Vi rejser bl.a. tilbage til 1700-tallet´s Amerika, hvor vi møder Sybil Ludington, der red 60 kilometer for at samle soldater til et slag, ligesom vi præsenteres for Churchill-klubben, der under besættelsen af Danmark gjorde modstand mod nazisterne. Men også mere nutidige og aktuelle emner bliver taget op i værket. Vi møder f.eks. Bana Al-Abed, der som syvårig i 2016 tweetede om sin hverdag i et krigshærget Aleppo i Syrien. Vi møder også Greta Thunberg fra Sverige og hendes kamp for klimaet.

Forsiden illustrerer den mangfoldighed, som værket repræsenterer gennem illustrationen af børnene på forsiden. Dette underbygges af jordkloden i baggrunden, som symboliserer samhørigheden børnene iblandt.

Bogen indleder med en indholdsfortegnelse, der foruden en præsentation af navnet også kort præsenterer den bemærkelsesværdige handling, barnet eller den unge har udført. Indholdsfortegnelse giver således et godt overblik over fagbogens kapitler.

Hver fagtekst har sin egen farve, hvilket er med til at ramme de enkelte fortællinger ind. Fortællingerne er opbygget på næsten samme måde, med en overskrift, billede af hovedpersonen eller hovedpersonerne, faktaboks(e) og med et baggrundsbillede, der flyder sammen med baggrundsfarven. Derudover har alle teksterne en faktaboks, som besvarer de tre hv-ord: Hvor, hvornår og hvorfor, hvilket giver et godt overblik i en hurtig gennembladring af bogen.

Rasmus Meislers illustrationer supplerer og underbygger skriftsiden på fornuftig vis. Flere af siderne har udtryk som en scrapbog, hvor f.eks. billederne forestiller et fotografi, der er tapet ind i bogen. Denne detalje giver et fint element til bogen, og giver et mere personlig og virkelig præg på siderne.

Bogen henvender sig til børn og unge, der har lyst til at blive klogere på verden gennem små fine fortællinger. Bogen lægger op til, at læseren kan læse de fortællinger, han eller hun har lyst til, og kræver ikke en fortløbende kronologisk læsning. Vi ændrer verden egner sig til lystlæsning, men kan også med fordel inddrages i flere af skolens fag.

Anmeldelsen er skrevet af Nina Færge Rabjerg

Nina er uddannet lærer (2014) og Cand. Pæd. i didaktik dansk med speciale i litterær vurdering af børnelitteratur (2020). Hun arbejder delvist som lærer og delvist som freelanceskribent, hvor hun udarbejder undervisningsmateriale til skønlitterære værker. Nina elsker bøger og specielt børne- og ungdomslitteratur - fra smukke billedbøger over skæve grafiske romaner til den gode fortælling.