Villads fra Valby i biografen

‣ Forfatter: Anne Sofie Hammer

‣ Illustrator: Lea Letén

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 129,95

‣ Målgruppe:7 - 9 år

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788702411614

”Jeg keder mig, sagde Villads en dag, hvor det regnede rigtig meget. Det var lørdag, og Frida var ikke hjemme.”

Og man ved det jo: Når Villads keder sig, så kommer der til at ske noget. Der er Villads- aktivitetsbøger, der er Villads-billedbøger, der er Villads-læs-selv-bøger og der er Villads- højtlæsningsbøger. Villads fra Valby har været givet i en teaterversion, og karakteren Villads fortjener at bliver flashet. Han er kvik, han er spontan, han har ingen (eller meget få) bagtanker med det, han gør. Han er venlig, – og så er han usandsynlig driftsikker i forhold til at havne i konflikter og kaos. Heldigvis har han gode venner, og han har forældre, der er helt almindeligt bekymrede for ham.

Her i ”Villads fra Valby i biografen” er Villads og far og Amalie i biografen for at se en tegnefilm. Amalie ville nu helst se ”Rumskibet 2”, men det viser sig, at Villads er for lille til netop den film. Så må de klare sig med en tegnefilm. Og det går, som det må gå: På en eller anden måde får Villads set ”Rumskibet 2” fremfor tegnefilm. Det er det gode ved Villads. Det sker bare for ham.

Lea Léten har illustreret, således om hun har illustreret mange andre Villads-bøger. Hun tegner glade og udtryksfulde øjne, overraskede øjne, opmærksomme øjne og til tider lidt vrede øjne. Hun får hele miljøet sat på papir, så bøgerne kan læses langt lettere med billedsiden til at lægge en forståelsesramme. Lea Léten fortæller på sin hjemmeside www.lealeten.dk om billedernes betydning for afkodningen af teksten. Her får man en illustrators overvejelser. Det er godt.

Det er en oplæsningsbog og en selv-læsningsbog, alt efter alder og læsefærdigheder. Alle børn kender formentlig Villads fra Valby, så bogen kan læses helt uden at indgå i en serie, men seriebøger er altid gode, når læsekompetencen skal trænes.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.