Vitello går til pigefødselsdag

‣ Forfatter: Kim Fupz Aakeson

‣ Illustrator: Niels Bo Bojesen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 99,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788702179866

Så napper vi en Vitello til. Serien om drengen fra rækkehuset ved ringvejen ude i forstaden er nu nået til nummer 17! Til alt held vokser han ligeså langsomt som en figur som Emil fra Lønneberg, så mon ikke der går mange år inden Vitello når skelsår og alder og for orden på sin tilværelse.

Han havde ingen hund, desværre. Han havde på en måde en far og på en måde ikke. Han havde til gengæld en papfar der hed Gregers. Han havde irriterende venner, Max og Hasse. Han havde  møgungen William. Og nu havde han fået en invitation. Til en pigefødselsdag. En pigefødselsdag.

Invitationen er fra hans hemmelige kæreste Kamma – og der er både boller, lagkage, sodavand og skattejagt.

Og så er der lige en anden dreng, Martin. Han tænder jalousiens bål i Vitello, og vi føres gennem ædekonkurrence, cola i vandpistolen, blodtud og andet godt.

For har Kamma flere hemmelige kærester?

Det hele ender med, at Kammas far smider Vitello ud fra festen. Nåh, ikke helt, for Kamma løber efter ham, og fortællingen slutter med et ”Tak for vandpistolen,” et kram, en forklaring og den store forsoning.

I vanlig stil er det hele fortalt i et mundret, letflydende dansk, kongenialt illustreret af Niels Bo Bojesen. (Sikke øjne han kan lade Vitello sende til modparten).

Undervejs er læseren så også lige blevet lidt klogere på kærlighedens væsen set fra børnehøjde. Der er blevet lagt et par nye spor ud i fortællingen om Vitello. Og Vitello har fået demonstreret, at han har italienske gener i sig. Sikke et temperament. Der er noget at glæde sig til når serien når nummer 18.

”Vitello går til pigefødselsdag” anbefales på det varmeste til undervisningen i de yngste klasser, til oplæsning i frikvarteret og derhjemme og til at blive lidt klogere på tilværelsen set i børnehøjde.

http://www.gyldendal.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.