Walter og Havet

‣ Forfatter: Anne Mette Edeltoft

‣ Illustrator: Anne Mette Edeltoft

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 44

‣ ISBN: 9788702173604

Jeg elsker en gammel fisker, som hedder Walter. Walter elsker havet. Han har set og fanget mange fisk. Det er Walter, der har lært drengen om havet.

Fortællingen her er en genfortælling af Ernest Hemingways klassiker af en kortroman: ‘Den gamle mand og havet’ fra 1952.

På litteratursiden.dk kan man læse følgende: ”Ernest Hemingways forfatterskab kan betegnes som én lang bestræbelse på at komme overens med døden som et grundvilkår for livet. Dødens nærvær er tydeligst i de episke krigsromaner, men er måske endnu stærkere behandlet i de underspillede noveller og i det sene mesterværk Den gamle mand og havet.

Walter er blevet en gammel mand – og nu er det som om hans held er sluppet op. Han fanger ikke rigtig noget mere, og drengen må ikke tage med ham på havet for at fiske.

En dag sejler Walter rigtig langt ud. Først fanger han en Tun, som han vil bruge som agn. Og dernæst opnår han så den store, store fangst. Fisken er dog ikke sådan at få bugt med, men svømmer langt ud på havet med Walter og hans båd, inden den omsider må give op, tømt for kræfter som den er.

Walter får den bundet tæt til båden og sætter sejl for at komme hjem. Den store fisk bløder imidlertid stærkt fra sine sår, hvilket tiltrækker hajerne, og selv om Walter kæmper hårdt for sin fangst, undgår han ikke, at hvad han kommer i land med er bare fiskens skelet.

Da drengen kommer ned til stranden og ser Walters båd og fiskeskelet, skynder han sig hen til Walter, der beklager, at han ikke klarede det. Men drengen trøster ham: Jo, du gjorde. Hajerne fik fisken, men de vandt ikke over dig.

Som den udødelige klassiker, den lille roman er, er indholdet naturligvis kendt af rigtig mange selv i dag, men det centrale dødstema fremgår nu ikke rigtig af denne i sagens natur forenklende genfortælling. Her er Walter mere bare en træt gammel mand, der dog har klaret den over for hajerne; så den afsluttende pointe er langt fra Hemingways.

Men det er dog fint at få fortalt den gode fortælling for mindre børn, selv om fortællingen flere steder får referatets form, og ikke er så levende, at man for alvor føler med Walter. Men det går an.

Anne Mette Edeltoft har til samme serie genfortalt Peter Bichsels novelle Jorden er rund. Illustrationerne er fine til teksten. 

Bogen anbefales til højtlæsning for de mindre elever.

http://www.gyldendal.dk/

http://www.edeltoft.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.