Wildcard

‣ Forfatter: Sara Ejersbo Frederiksen

‣ Forlag: Forum

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 159,95

‣ Sidetal: 158

‣ Sværhedsgrad: Lix 27

‣ ISBN: 9788763833219

Hvorfor skal du altid være sådan, vildere end de andre, det er jer, der er kedelige, hvad vil du bevise? Du hører ikke til, du hører ikke ikke ikke til, men så findes man slet ikke. Findes du nu?

Hvad er et wildcard? Ordet benyttes oftest inden for sportens verden. En konkurrence man i virkeligheden ikke har kvalificeret sig til, får man pludselig adgang til via et såkaldt wildcard.

Emma er en vild pige, Emma er en utilpasset pige. Hun kommer ikke specielt godt ud af det med sine skolekammerater, især er Camilla og hun indædte rivaler. Hun kommer heller ikke specielt godt ud af det med moderen, der efter skilsmissen fra faderen er blevet noget alkoholiseret. Og for at føje spot til skade bor hun i en lille flække af en landsby, som det kun kan gå for langsomt at komme bort fra og gøre sig fri af.

Lejligheden byder sig uventet, da ”en fremmed kommer til byen”. Roskildedrengen Lasse havner i Emmas lille flække med et ærinde, der holdes skjult til langt hen i fortællingen. De møder hinanden og vupti, inden de har set sig om, ligger de sammen i græsset nede bag den nedlagte jernbane, og har sex. Uden at love hinanden noget, tager Lasse afsted igen, men en del af ham bliver alligevel siddende i kroppen på Emma. Hun må se ham igen. For at komme til det, må hun til Roskilde. Hun kommer op at kære med en lastbilchauffør …

Her bryder vi referatet. For bogen er mere kompleks end som så. Bogens kapitler har alle en overskrift. Hvert andet kapitel hedder Før og hvert andet Nu. Før-kapitlerne handler om Emmas forhold til moderen, bedstemoderen, skolekammeraterne, fyre. Hun er rodløs og vild – ikke mindst når det angår fester og fyre – og ikke mindst, når hun kan genere Camilla med det. Nu-kapitlerne handler om Emmas rejse til Roskilde for at opsøge Lasse, der naturligvis ikke bare har, men også lever i et forhold med en anden pige (og hans ærinde i Emmas by gjaldt såmænd, at han skulle hente en lille hundehvalp til hende (trofasthed).

Med Lasse kommer hun således ingen vegne. Hun må hjem igen – men hjem til hvad? Derhjemme har hun nemlig – ud over stort se at nedbrænde alle sine kammeratlige broer – nedbrændt familiens hus. Det bliver en tung hjemrejse, og det er da også togkonduktøren, der spørger hende, om hun har ”wildcard”. Hjem kommer hun imidlertid og må tage de skrammer, der følger med – men måske ender hun med at blive klogere på sig selv?!

Romanen er umiddelbart spændende og velskrevet, og sprogligt direkte, når det handler om sex, men det fungerer fint i sammenhængen og formodentlig også over for målgruppen, som er 13+.

Sproget er let at gå til og der findes en passende blanding mellem jegpersonens, Emmas, beskrivelser, tanker og den ydre dialog.

Sara Ejersbo Frederiksen har tidligere fået udgivet ‘Zombiekatten’ i 2012 og ‘Den hvide væbner i 2013.

Romanen er absolut velegnet til selvstændig læsning, denne anmelder mener derudover at den med fordel vil kunne læses af flere piger til diskussion af Emmas eskapader – på alle niveauer og måder. Der er nok at tage fat på: forholdet til moderen, til kammeraterne, til fyrene og til det der sex, som fylder meget i hende.

Det er med andre ord en god bog til de unge piger. Hermed anbefalet. 

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.