Zombie City – De dødes by

‣ Forfatter: Benni Bødker

‣ Illustrator: Simon Bukhave

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 178,50

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 48

‣ Sværhedsgrad: Lix: 16

‣ ISBN: 9788793107007

Zombierne vælter frem for tiden. Både i tv-serier som ’Walking Dead’, i knap så skræmmende spil som Plants vs. Zombies og også i bøger. I slutningen af 2013 er der kommet flere nyskrevne danske serier bl.a. Benni Bødkers ’Zombie City’.

I første bind, ’De dødes by’, har der været en stor eksplosion, der har ladt storbyen øde. Drengen Chris har forskanset sig i en bunker, men er løbet tør for mad og har med nervøse skridt bevæget sig ud i en efterladt og bogstaveligt talt forrådnet by. Helt og aldeles alene og ligesom Palle finder han ud af, at de ting, der normalt har luksusværdi, er værdiløse, når man er alene. Det er ikke penge, der er det vigtige, men våben, mad og drikke. Han kommer ind i et supermarked, hvor han går på strandhugst i afdelingen for konserves – men bliver afbrudt af en flok halvt opløste zombier, der er sultne og har udset sig Chris’ krop som deres næste måltid.

Heldigvis får Chris hjælp af den lidt ældre pige Lea, der dukker op med beslutsomhed, gode råd og en armbrøst. Men er det nok til at slippe fra de ulækre, kødguffende levende døde?

Det er en klassisk zombiehistorie. Stemningen er uhyggelig og klaustrofobisk. Zombierne er tavse, skræmmende, determinerede og vanvittigt ulækre – ikke mindst i Simon Bukhaves fede, detaljerige og uhyggelige illustrationer.

’De dødes by’ er ret kort. Det virker mere som en scene fra en historie end som en selvstændig bog. Sproget er nøgternt og intenst – og indfanger den indelukkede og paranoide stemning. Måske fordi det skal tage hensyn til et lixtal, er sproget desværre også lidt vel ensartet. Jeg synes i hvert fald, det er drønærgerligt, at Chris ’rammer plet’ tre-fire gange indenfor tre sider – for blot at komme med et eksempel.

Men når det så er sagt, gør ’Zombie City’ det den skal – den tegner billedet af et goldt og dystopisk samfund, hvor uhyggelige zombier hærger med kun et ønske: frisk menneskekød.

Velfungerende zombie-gyser, der tydeligvis er del af en serie. Det er ulækkert, klaustrofobisk og intenst. Og Simon Bukhaves illustrationer understreger den uhyggelige stemning.

http://benniboedker.dk
http://simonbukhave.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.