Doktor Kolds testamente

‣ Forfatter: Bo Skjoldborg

‣ Forlag: Werther

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 147

‣ ISBN: 9788793389076

Grejet blev brugt til Tråd og Milos tv-kanal på nettet. Så de både kunne lave lyd, musik, sej grafik og filmklip. De havde lavet mere end 50 små film efterhånden. Højdepunktet var, da Tråd åd et helt kilo røget bacon og kastede op i toilettet, mens Milo sendte live fra sin mobil. Det gav 513 likes på de sociale medier.

Sådan beskrives værelset hos Tråd, der netop hedder ”Tråd” fordi han er tynd som en sytråd. Han er venner med Milo og June, og de har travlt med at opklare mysteriet om den nedfrosne Professor Karl Kold. Karl Kolds tvillingebror Jack er en skummel tvillingebror, der tilbage i 1977 ændrede på nedfrysningsdokumenterne, så Karl Kold fik mange flere år i dybfryseren end den korte tid, han havde planlagt. Sådan er der et krimi-action-spor, hvor vennerne June, Milo og Tråd søger at opklare, hvad der er sket, – og forsøger at finde den modgift, der kan sikre at en ny-optøet professor kan holde sig i live.

Dialogen er kvik og kontant, beretningen er i korte sætninger og børnene er snarrådige som var det en Jan- eller De fem-bog. Samtidig er de også brugere af moderne teknologi, således som det fremgår af det indledende citat.

Venskabet klarer det meste, og det er drivkraften, da også June er kommet i en dybfryser. Så lyder det: Jeg redder dig! Gentog Milo indædt inde i hovedet. Han bed tænderne sammen. Spændte musklerne. Dirrede. De vendte sig mod Jack.

Man kan være sikker på, at børnene gør, hvad de kan, for at redde såvel Karl Kold som June. Det sker med en afstikker til Arsenals hjemmebane på Emirates Stadium, og det bliver spændende.

Bogen gør brug af flere skrifttyper, der er med til at markere, når noget er en del af den tekst der foregår i 1977 og når der råbes, så skrives der med versaler.

Det er første bind i det, der helt sikkert bliver til en ”Milo  og Tråd-serie”. Der er brug for den slags nye ”De fem-bøger”. De er nemme at læse, de har et tidssvarende miljø, de har en kvik dialog og de giver masser af læsetræning.

Det er der også brug for. Og så er det dejligt, at det ikke er en ”pink pigebog”  eller en sort-orange-drengebog. Det er en lilla blåfrossen forside, der giver gåsehud.

http://boskjoldborg.dk

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.