Amazonas, rejsen til regnskovens indianere 

‣ Forfatter: Kåre Bluitgen

‣ Illustrator: Kristian Eskild Jensen

‣ Forlag: ABC Forlag

‣ Udgivelsesår: 2021 

‣ Pris: 299,95 

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 72

‣ ISBN: 9788779169135

Bagerst i Amazonas, rejsen til regnskovens indianere er en ordliste, så man kan slå nogle af de svære faglige begreber op.

Anakonda, Cikade, CO2, Diarré, Fordom, Gasblus, Gringo, Integrere, Kaiman, Kinin, Krybskytte, Malaria, Mango, Mastiz, Missonær, Næsebjørn, Papaja, Shaman, Sojabønner, Tabu og Trance. Alt sammen ord, der dels er vigtige for at forstå historien om Ole Müller, den unge dansker, der tog til Sydamerika for at redde regnskoven, men døde. Det er også ord, der udvider læserens forståelse af og viden om Amazonas. Sådan er det med fagbøger: man bliver underholdt og lærer noget på en klog måde.

”Regnskov. Amazonas. Indianere. Opdagelser. Alt det havde Ole interesseret sig for, fra han var lille. Og som ung blev han bekymret. For han læste mere og mere. Regnskoven blev fældet. Og brændt ned. Klimaet ændrede sig. Indianerne blev forfulgt.” Så ser man på billedet en ung dreng i strikket vest, der sidder ved et skrivebord eller skolebord i dårligt lys. Han læser i tykke bøger. Det er helt klart Ole, der læser om Amazonas.

”Ole Müller ville være journalist. Eller forfatter. Så kunne han skrive om, hvad der sker, når man fælder regnskoven.” 

Ole blev opdagelsesrejsende. Han tog som 25-årig til Sydamerika, hvor han rejste i landet i to år indtil han blev dræbt i 1954.

Bogen beskriver hans rejse inde i junglen og regnskoven. Indianernes kultur bliver beskrevet, og der berettes om de mange farer, der lurer i skoven. Malaria. Diarré. Sult. Sandlopper, Alt muligt kryb, der trives godt i den fugtige varme.

Det er en overraskende børnebog, da Ole Müller jo dør, før han rigtig er kommet i gang med sit fredsprojekt. Halvt spist af en Kaiman, en krokodilleart, bliver han begravet i Sydamerika.

Bogen fortæller også om historien fra de opdagelsesrejsende kom til Sydamerika i 1500-tallet og frem til udnyttelsen af gummiforekomster i slutningen af 1800-tallet. Tidstavlen bag i bogen er en stor hjælp.

Alt er fortalt i korte hovedsætninger med Kristian Eskild Jensens fine illustrationer til at give stemning og information om miljøet.  

”Jeg har lykken i rygsækken”, sagde Ole nok så kækt, da han drog afsted. Der var dog også en hel del ulykke i samme rygsæk. 

Man bliver klogere af at læse bogen, der også problematiserer ødelæggelsen af regnskoven og indianernes fremtid i Sydamerika. 

Forfatter Kåre Bluitgen

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.