Besat – Nattens sanger 1

‣ Forfatter: Christina Bonde

‣ Forlag: Mellemgaard

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 299,-

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 318

‣ ISBN: 9788793126794

Natten drager mig. Forelskelsen er spontan. Aftensolen stod lavt hen over skoven og sendte sit orange lys ind i min lejlighed. En blid morgenbrise fik balkonens tynde, hvide gardiner til at blafre. Det værste ved uønskede begivenheder er, at de forsvinder før, man ved af det. Lykken. Godset var anderledes og roligt i forhold til den aften ved ballet. Mine drømme var forvirrende….

– Det kunne lyde som en indledning til en fantasyroman. Det er det også. Det er første sætning i de første mange kapitler, og de kan give et fint billede af sproget i denne romanserie. Forfatteren Christina Bonde siger selv om sin skriveproces: ”I skriveprocessen er alt tilladt. Jeg elsker klicheer, men holder samtidig af at fordybe mig i begreber, følelser og overbevisninger. Mine historier er til tider analytiske, men det er overvejende de følelsesmæssige værdier, jeg vægter højt. Jeg låner genremarkøer fra gysere og kærlighedsromaner og kombinerer disse i et parallelt univers.”

Det gør hun også. Altså fordyber sig i klicheer og følelser og hun bruge et væld af gyserens genremarkører.

Et andet citat viser det lige så klart: “Som lyn fra en klar himmel gik hele min verden i stå. Alt hvad jeg var, mit liv, min fortid og min fremtid, forsvandt som ved et trylleslag, og tilbage var kun nuet. Og selv om nuet forekom helt uvirkeligt, stod alting lysende klart. Verden i nutiden føltes knivskarp! Manden foran mig var min verden, min nutid. Han stod så skarpt, at alt andet fuldstændig blegnede. Jeg var besat.”

For nogle læsere er det vildt trættende, men fantasyromaner skal vurderes og anmeldes på genrens vilkår, og fantasygenren er bred og rummer bestemt også Christina Bondes serie.

Jeg har det svært med for mange vampyrer, men dem kunne jeg helt sikkert vænne mig til at leve med i en god bog, hvis sproget kunne være en anelse overraskende. Det er det ikke. Der er intet overraskende. Det er klicheerne, der strømmer ned af siderne.

Nogle vil elske denne serie, hvor 23-årige Victoria Rose kæmper for livet med og mod vampyrer.

Der er tre bøger i serien, de følgende hedder ”Skæbne” og ”Følelse”.
Læs med, hvis du er til blod, vendettaer, dæmoner, skæbnegudinder, gys og smukke mænd.

På forfatterens hjemmeside kan man finde læseprøver fra de første kapitler. 

http://www.christinabonde.dk/

http://mellemgaard.dk

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.