COSMO – historien om en mand, hvis hjem forsvandt ned i et hul

‣ Forfatter: Jen Blendstrup

‣ Illustrator: Helle Vibeke Jensen

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 44 (upagineret)

‣ ISBN: 9788711371978

Ude i universet lige bag Jupiter ligger der en rumstation, eller rettere sagt en slags parkeringsplads. For her holder alle langturschaufførerne på rad og række: Kartoffelekspressen, Slangehund, Pigen med Fiskehoved, Københavnerinstrumentdyr nummer 1, og så er der kosmonauten COSMO og hans lille hjælper OKA …

Ikke sandt? Så ved vi hvad der er gang i. Vi skal ud i rummet – men derudover er der skruet gevaldigt op for fantasien. Og så er stort set alt muligt.

COSMO er denne lille fortællings omdrejningspunkt. Han er 214 år gammel, han sover i luften, for så er der plads til at spjætte, når han sover sin rumsøvn, som er 30 dage vågen og 30 dages snork. Hvor vildt! Holder det da aldrig op. Nej det gør det ikke, før fortællingen er forbi, og det er både charmerende, morsomt og veloplagt. Og når ordene ikke slår til, så tager Helle Vibeke Jensens illustrationer over. De er som altid velkendte collager af et mix af fotos, klip og tegninger. Og de enkelte opslag er en oplevelse for sig. Variationen er stor. Nogle opslag har hvid baggrund, andre har sort, mens andre igen har et vandmærke som baggrund. Og der er lige vinkler, skæve vinkler og umulige vinkler og opsætninger med en logik der nægter at følge tyngdeloven … For hver side tænker man: Hvad mon der venter mig nu. Hold op hvor må de to finurlige og krøllede hoveder have haft det sjovt mens de lavede bogen.

Tilbage til COSMO. En dag vågner han ved at hans to fastre toner frem på skærmen og meddeler kosmonauten, at hans barndomshjem er forsvundet ned i et hul. Og blandt COSMOS egne ting er det de allervigtigste ting, der hermed er forsvundet: hans spillemaskine, hans natlampe, hans racerbane med 7 loops. Hans akvarium, hans lyssværd, hans pibe, hans bamse med det store blå øje – samt alt hans slik fra Otto D (Monstro det er Otto Duborg?). Der er ingen ende på den fortræd, han må lide. COSMO giver sig til at græde, og hans tårer svæver opad og danner en krans af gråd. Det er så man næsten selv brister i gråd.

Fastrene er selv lige ved at forsvinde ned i det hul, hvorigennem barndomshjemmet er gledet. De hænger på den yderste kant. Der er ikke noget at gøre, COSMO og hans hjælpere må af sted for at finde de forsvundne ting, så fastrene kan komme op fra afgrundens rand. Og hvilken liste over ting det er, de skal ud at finde – noget af den kan du se ovenfor. De må afsted på deres rumsejlads, hvor de blandt andet besøger: Møbelplaneten, Dukkeplaneten, og da de er rejst igennem De tabte Handskes Galakse, lander de på Slangehundsplaneten … osv. osv.

Alle steder finder de ting, som de bærer med sig tilbage – det er bare ikke dem, der er forsvundet. Og da COSMO omsider er vendt hjem og ser på alt, hvad han har hjembragt og på de nye venner, der er kommet til undervejs, så tænker han: Det kan godt være, jeg ikke fik det, jeg ledte efter, men jeg fik så meget andet. Det er der vist mange, der kender til.

Jens Blendstrup er jo en vidunderlig forfatter, som skriver ud fra et stort overskud – i hvert fald, når han digter for børn. Han har ud over værkerne for voksne, hvoraf der både er romaner, noveller, drama osv. skrevet erindringsbogen for børn: Alle dage kiksekage (2009).

Helle Vibeke Jensen Har hovedsageligt illustreret bøger for børn og unge. Hun er altid på jagt efter materialer, som kan klippes og klistres, og COSMO er ingen undtagelse, En af de fineste udgivelser var billedbogen Hør her, stær, som havde tekst at Louis Jensen, og som hun i 2004 modtog Kulturministeriets illustratorpris for.

COSMO er først og fremmest en højtlæsningsbog. Men det er vigtigt for den, der læser op, at huske at fremvise de smukke og spændende illustrationer for tilhørerne, fordi de ikke bare understøtter teksten, men udvider den. Der er meget at tale om – ikke bare på tekstsiden, men så sandelig også på illustrationssiden.

Helle Vibeke Jensen http://hebiinu.com/

Jens Blendstrup http://www.forfatterweb.dk

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.