”Mikkel synes, det er kedeligt, at dinosaurerne ikke findes længere.
Det kunne være meget sjovere, hvis de stadig løb rundt derude.
Men han har også en fornemmelse af, at dinosaurerne slet ikke er så uddøde,
som de voksne og alle bøgerne påstår.
En fornemmelse af, at de er lige for næsen af ham.”
Drengen med fornemmelse for dinosaurer er en billedbog, der på én og samme tid smelter fiktion og fakta sammen i fortællingen om forfatterens søn Mikkels fascination af dinosaurer. Det helt centrale spørgsmål i fortællingen er for Mikkel, hvorvidt dinosaurerne nu også er helt så uddøde, som de voksne siger.
Når nu videnskab og fantasi smelter sammen, som de gør i Mikkels familie, hvor mor er biolog, og far er uddannet naturhistorisk konservator og ekspert i dinosaurer, er der basis for, at Mikkel får en på opleveren ude i naturen på Fanø og ved Møns Klint.
Billedsiden i bogen består af fotografier af Mikkel i forskellige situationer ude i naturen, hvor der elegant er indføjet illustrationer af forskellige dinosaurer fra flyveøgler over stegosaurus, oviraptor til T-rex, som de optræder i Mikkels fantasi. For ældre læsere sender billedsiden tankerne tilbage til Aarhus Stiftstidendes mangeårige fotograf Ib Hansen, der lavede bøger med sine tvillinger Jens og Mikael som Tvillingernes jul (1989). Joakim Engels billedside er dog helt anderledes nutidig. Dinosaurerne er særdeles livagtigt indføjet i 3D i billedsiden, og så gør det indtryk, at Mikkel ikke altid er i fokus – det er situationen, han er i, der er interessant, og som læseren kan leve sig ind i.
Drengen med fornemmelse for dinosaurer afspejler det møde, mange børn oplever på ture og i leg ude i naturen, hvor mixet mellem naturvidenskab og fantasi pludselig kan optræde. Hvorfor skulle børns fascinationsdyr nummer 1 ikke pludselig dukke op i haven ved foderbrættet, på stranden, i tyskerbunkeren, i klitterne eller klitplantagen, ved klinten eller ved Sønderho Mølle?
Billedbogen Drengen med fornemmelse for dinosaurers store styrke ligger i denne sammensmeltning af fakta og fiktion, der netop gør dinosaurerne både nærværende og vedkommende for barnelæseren. Man kan sige, at de mange dinosaurskeletter får rystet støvet af sig, bliver levendegjort og får kød på benene i fortællingen om Mikkel. Det er nærmest trygt, at bogen afsluttes med et lille leksikon over dinosaurer.
Drengen med fornemmelse for dinosaurer anbefales varmt til nysgerrige børn i daginstitutionen og i indskolingen. Undervejs i læsningen har bogen den effekt, at den også får læseren til at længes efter sommeren, lyset, naturen og for stamgæster på øen – Fanø.
Links: