Funkelgnister – rim, råb og remser

‣ Forfatter: Birgitte Krogsbøll

‣ Illustrator: Kamilla Wichmann

‣ Forlag: Jensen&Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771511352

Rim og remser er en af børnelitteraturens grundgenrer. Og det er næsten umuligt at læse nye rim og remsesamlinger uden at have mastodonten Halfdan Rasmussens ofte perfekte rim og rytmer, som et fikspunkt. Og gennem tiderne er der kommet mange halsbrækkende forsøg i genren.

Et af forsøgende er Birgitte Krogsbølls børnebogsdebut ’Funkelgnister’ der har genrebetegnelsen rim, råb og remser.

Der er klassiske og nuttede rim om at skulle sove, der er rim om naturen, om kroppen, om mad. Der er rim om at poke paven på Facebook, og der er rim, hvor ordenes lydlighed får lov til at bestemme det hele. Og det er klart den sidstnævnte kategori, der fungerer bedst med et væld af nyopfundet nonsens i en stram metrik.

Kramfaje nuppa nappa meje
Stinkelbener edderreje

Bille utte raps antenner
Funkelgnister, trumbannister
Guldsafiranunkelknister 

Knitte vitte knapseguld
Alge malge hapsehuld 

Vil du lege, Rullefeje?
Skal vi løbe, Trullemøbe?

Lad os vand, Gaflekande!
Go idé, Jordbærske! 

Det er jo superfedt. Stram metrik. Og et overskud af bogstavrim, indrim, vidunderlige ord og dejlige lyde, der får læseren til at tænke på Benny Andersens klassiske samling ’Nikke nikke nambo’.

Desværre er det langt fra alle remser i ’Funkelgnister’, der er lige så vellykkede som det citerede. Ligesom det heller ikke er alle rim, der sidder i centrum af skiven; hunden/munden fx.

Og jeg må indrømme at jeg blev træt, af de mange og ofte umotiverede fjerte-referencer.

I bogen står der:

Nogen slog en bette prut / De er altid sjove.

Det passer bare ikke. Og især ikke når det optræder lidt for mange gange, som det gør i ’Funkelgnister’. Der er et helt rim om at flatulere – og det er fint nok. Men udover det digt fremstår fisene, som det børnebogstrick, der hænger på de allernederste grene og prutterimene, som en jagt på effekter og et forventet og forceret grin.

Kamilla Wichmann har illustreret farverigt, venligt og stramt.

Nonsensrimsamling der fungerer virkelig godt når det netop er nonsens og remser. Når den vil være nuttet, aktuel eller børneskæg bliver resultatet knap så vellykket. 

http://jensenogdalgaard.dk/

http://tankestreger.com/

http://www.forfatterweb.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.