Så skete det igen. En perle dumpede ind ad døren. Lige ned på mit bord. Der lå den så og ventede på at blive opdaget og læst og værdsat. Den blev det hele. Ikke mindst værdsat.
Oliver Jeffers er et etableret navn i det internationale børnelitterære univers. Han storsælger, og det er med god grund.
Da Jeffers blev far, skrev han en bog til sin lille søn. Bogen hedder Her er vi – Noter om livet på planeten Jorden, og den handler om jorden, havet, rummet og det at være menneske og om tid, tanker og eksistentielle spørgsmål. Jeffers har tegnet sig selv med lille Harland i bogens omslag. Her står den nybagte far med et underfundigt udtryk af undren og kærlighed. Der er meget, han skal forklare den lille trold, der kigger op på ham.
Søren Fanø har i sin anmeldelse af Hjertet og flasken her på Bogbotten præcist beskrevet, hvordan Oliver Jeffers arbejder i sit billedunivers. Det er samme lette tilgang, der karakteriserer Her er vi. En nøgtern konstatering, der omsættes og udvides betragteligt gennem bogen i fascinerende, opslugende opslag, der på billedsiden henvender sig både til børn og voksne.
Jeg kan ikke lade være med at se ligheder med Benji Davies i Jeffers’ illustrationer. De er dybt betagende og detaljerige. Barnet vil glæde sig over de mange farver og indtryk, og den voksne læser vil fortabe sig i de eksistensfilosofiske betragtninger, som bogen også byder på. Her sidder man med en læseoplevelse, der går på tværs af aldre og kulturer og verdensdele.
Forlaget Carlsen skriver, at bogens målgruppe er fra 2 år. Den skal man lige overveje. Der findes så mange småbørnsbøger også for de helt små, men denne bog er ikke nødvendigvis en af dem. Jeg vil mene, den er for kompleks. Ikke sådan, at man ikke kan sidde med det lille barn og tale om bogen – det var jo sådan set Oliver Jeffers oprindelige idé – men billedsiden er så mangefacetteret i udtryk og stil, at den kan virke overvældende på det lille barn. I sidste ende må det være op til folk selv, men jeg ville gemme den lidt.
Som voksenlæser kan man dvæle lidt ved de citater, som findes i bogens omslag både for og bag. Særligt citatet fra selveste J. M. Barrie:
Skal vi aftale en ny regel for livet denne aften:
Prøv altid at være lidt venligere, end det er nødvendigt?
Skal bogen så købes? Ja! Det skal den! Ligesom Hjertet og flasken skal den ud i børnehaver og i indskolinger. Eller måske til et par nybagte forældre, der ikke helt ved, hvor forklaringerne skal begynde, og hvor de skal slutte. Det er lykkedes for Oliver Jeffers at skrive en bog, der på fornemste vis tematiserer de tre ord, han lærte af sin egen far: Respekt, omtanke og tolerance. Så kan det aldrig gå helt galt.
Oliver Jeffers
Info om bogen på Carlsens hjemmeside – med læseprøve