Hjemme hos mor får jeg altid sushi

‣ Forfatter: Anne Sofie Hammer

‣ Illustrator: Sira Stampe

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788763850339

“Hjemme hos mor må jeg altid sove i mors seng.” Siger Magda
“Er det rigtigt?” Spørger far.
“Selvfølgelig er det rigtigt.”

Magdas far og mor er skilt, og Magda skiftes til at bo hos dem. Nu er Magda hos far, og så kan hun ligeså godt benytte lejligheden til at optimere sit ophold hos ham. Og det gør hun både charmerende og kortfristet listigt. Og det lige fra morgenmaden, der skal indtages, for det ville jo være dejligt at kunne få den serveret ikke bare i sengen, men i fars seng. Den går nu ikke, men skruet op for varmen, det får hun nu med denne lille krølle: “Hjemme hos mor er der altid meget varmere.” Og far spørger: “Er det rigtigt?” Og Magda svarer: “Selvfølgelig er det rigtigt.”

Og dermed har vi så fået præsenteret mønstret i denne snu piges måde at charmere/overtale sin far på. Og det gælder, hvad enten det er en biograftur, køb af slik og sodavand, aftensmad og uhyggelige film i fjernsynet.

Men det går som regel ikke helt som den gæve pige ellers hårdnakket hævder. Sodavanden er for stor, hun skal tisse, så de misser slutningen af filmen – som hun i øvrigt så i sidste uge sammen med mor. Og den uhyggelige film i tv gik heller ikke så godt, som hun ellers fastholder, at det går – og aftensmaden med sushi viser sig heller ikke at være nogen succes. Så er det trods alt bedre med havregryn.

Den lille Magda har hver gang held til at snøre far til at få det bedst mulige ud af situationen. Men det er også ganske vist, at for hvert kiks hun leverer, får hun vanskeligere ved at fortsætte med at bruge sit våben næste gang hun er hos far i hans uge. Og da hun kommer tilbage til mor, forsøger hun det samme. Man ved jo aldrig?

Man kan høre ethvert barn sige præcis, hvad Magda siger – og kan i al fredsommelighed også tiltro det, at den går et antal gange, hvorefter det så standser af sig selv. Men charmerende er det i den grad. Og Anne Sofie Hammer kan jo noget med sproget, som gør, at selv om man nok regner ud, hvor det bærer henad, så bevarer man sin nysgerrighed efter at få at vide, hvordan det så i virkeligheden går, når Magda på kort sigt får sit ønske opfyldt.

Gerne mere om Magda, tænker man efter læsningen, og heldigvis ser det da ud til, at der kommer mindst endnu en bog om den lille charmetrold. Til efteråret kan vi vente højtlæsningsbogen: Magda vil selv bestemme. Det er en titel, man god kunne have luret ud af den foreliggende bog …

Illustrationerne er både lidt skæve, søde og charmerende, og man får gennem stregen et fint indtryk af, hvad Magda er for en karakterfast (man kunne også kalde det stædig) figur.

Anne Sofie Hammer er efterhånden et velkendt bekendtskab. Villadsfortællingerne har heldigvis nu efterhånden fundet sit store publikum og er både filmatiseret og dramatiseret for scenen. Senest er kommet den fine og følsomme fortælling Vi ses, Pellerøv. For de unge har vi fået Paris Belinda Hansen og Mig og Dylan Walker.

Sira Stampe er uddannet skuespiller og er først for nylig begyndt som illustrator og børnebogsforfatter.

Hjemme hos mor får jeg altid sushi er en hyggelig højtlæsningsbog. Først og fremmest til førskolebørn. Men mon ikke man i en børnehaveklasse efter en oplæsning af den kan få en god snak om skilsmissebørn og om, hvordan de finder sig til rette med et liv i en delt familie? Jeg tror det.

https://www.annesofiehammer.dk/

http://rosinante-co.dk

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.