“For næsten 100 år siden blev jorden, som vi kender den, ødelagt af forurening og stråling. Millioner døde, og kun fem byer formåede at skærme sig ved hjælp af den opfindelse, der blev kendt som sløret.
Man byggede en ny verden oven på den gamle. Her blev sløret fastspændt mellem de gamle højhuse som et net, der skjulte den gamle verden og bremsede strålingen. Og oven på de gamle højhuse blev der bygget platforme.
Man byggede i etager. Jo højere man kom op i niveauerne, jo længere væk var man fra strålingen. Så her bor de rige, mens de fattige er tvunget til at bo helt nede ved sløret”
Så er vi i gang! Velkommen til en ny dystopisk virkelighed. Er man til cli-fi litteratur, har man fundet den rette bog! En serie på indtil nu 4 bøger af Nicole Boyle Rødtnes.
At kunne trække vejret frit er ikke længere en mulighed. Ilt er en mangelvare, og for at overleve, må man bære en iltflaske på ryggen med en slange, der fører ilten direkte ind i næsen. Ilt kan erhverves i flere forskellige niveauer, lige fra Premium-ilt (ilt som det var inden katastrofen) til ilt der er 80% mere forurenet end Premium-ilt, og som faktisk kun egner sig til dyr under fem kilo. Jo højere oppe i niveauerne man bor, jo renere ilt har man råd til. Folk på de lavere niveauer lever et liv med kroniske følgesygdomme og en konstant frygt for ikke at skrabe nok penge sammen til at få fyldt ilt i deres flasker, så de kan overleve endnu en dag.
Alex og Liam er bogens hovedkarakterer. De er søskende og må hutle sig gennem tilværelsen i forsøget på at skaffe ilt nok til sig selv og deres mor, der efter en alvorlig ulykke ligger på hospitalet og venter på et sæt kunstige lunger. Livet er hårdt og nådesløst, og da alle har nok i egne problemer, er der ingen til at holde hånden over Alex og Liam.
De er gode børn, men dagligt udfordres deres moralske kompas, når de i nød og desperation må stikke af fra huslejen, eller stjæle for at få lidt at spise. Den eneste måde, hvorpå de kan skaffe ilt, er ved dagligt at stille sig i kø ved jobbørsen, hvor der desværre sjældent er arbejde til børn, der hverken syner af noget i højden eller drøjden.
Men så en dag er heldet med dem, eller i hvert fald Liam. Den mystiske Charles Davies søger en person med lige præcis Liams statur til et lige så mystisk job. Nemlig at hjælpe med at reparere iltsystemer på de højere niveauer. Liam øjner straks en mulighed for at få et mere permanent job hos Charles Davies.
Alex er knap så heldig. Efter et mislykket forsøg på at stjæle mad, bliver hun fanget af politiet og sendt i fængsel. Da hun erfarer, at man selv skal dække omkostninger til ilt under et fængselsophold, rammes hun af panik. Hun ved ikke, at Liam allerede har scoret et lukrativt job, så hvor skulle de få penge til hendes ilt fra, hvis ikke hun også kan arbejde? Da hun ligger på dødens rand, kommer politibetjenten med et tilbud, Alex ikke kan sige nej til. Tilbuddet viser sig dog at kunne få uoverskuelige omkostninger for Alex, og hvis alting går galt, står hun til at miste alt og alle omkring sig.
Emner som klimakrise og social ulighed er på alles læber – også børnenes. Måske især børnenes, da de igennem forbilleder som Greta Thunberg også har fået en stemme, der skal lyttes til, når klimaforandringer diskuteres. Vi læser klimalitteratur i skolen og lærer noget om, hvordan klimakrisen er menneskeskabt, og hvordan vi kan være med til at bremse den. Som en naturlig forlængelse heraf, er cli-fi litteratur et hit i folkeskolen.
Nicole Boyle Rødtnes bog Overlevelse er en succes på mange planer. Historien er velskrevet og fængende fra allerførste side. Faktisk starter det hele med et blikfang på forsiden, der både giver en taktil oplevelse og en smagsprøve på al den action, bogen er spækket med. Ydermere har illustrator Tina Burholt skabt en meget detaljeret og livagtig billedside, der på fornem vis giver læseren en fornemmelse af at være med lige midt inde i handlingen.
Bogen var nomineret til Orlaprisen 2023,
Besøg forfatterens egen hjemmeside og læs om hendes andre bøger her