Julebestiariet – En julekalenderguide til vinterens monstre

‣ Forfatter: Benni Bødker

‣ Illustrator: John Kenn Mortensen

‣ Forlag: Cobolt

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 104

‣ ISBN: 9788770856836

”Note til bogens brug:
Julens rædsler er kategoriseret efter graden af farlighed.
5 grankogler markerer de farligste væsner og 1 de mindst farlige.
Bemærk at hver opslag afsluttes med et
Tip til overlevelse som man gør bedst i at efterleve.” (s.9)

Skulle julen allerede gnide salt i juleallergiens sår, er her en pragtfuld antijulekalender og overlevelsesguide til vinterens vigtigste julemonstre. Her er en uhyggelig duft af middelalder, rigtigt farlige nisser og generelt set stor fare. ”Julebestiariet” er så absolut ikke hyggelige sager i julelampens skær.

Benni Bødker har forsket i og indsamlet oplysninger om de allerfæleste julemonstre og farlige vintervæsner tværs gennem Europa fra Island til Italien og Rusland, og fra Baskerlandet til Norge. Og det er uhyggelige sager, han er faldet over under researchen.

Til alt held for læseren er hvert opslag udover monsterets navn udstyret med en angivelse af dets udbredelse, et signalement så man kan kende det og og endelig en angivelse af dets fareklasse. Julen er en farlig og utryg tid. Så pas på derude, hvis du vil helskindet gennem årets vigtigste højtid.

Monsterillustrator par excellence, John Kenn Mortensen har gennemillustreret ”Julebestiariet” med uhyggeligt veltegnede og anatomisk detaljerede tegninger. Illustrationer der i lige så høj grad kræver læserens opmærksomhed som teksten  gør det og som medvirker til, at værket er et man som læser vil vende tilbage til igen og igen.

”Julebestiariet” kan indtages som en almindelig julekalender idet den er inddelt i 24 kapitler og altså omhandler 24 monstre. Som i enhver ordentlig fagbog er værket udstyret med plads til læserens egne observationer og notater, et fyldestgørende register og en litteraturliste med henvisning til hvor man kan gå hen og blive klogere.

”Julebestiariet” kan passende indtages sammen med Kenneth Bøgh Andersens uhyggeligt gode gyser ”Julemandens død.” Begge værker er glimrende afledning fra julens gran- og stearinduftende og julefedtede univers.

”Julebestiariet – En julekalenderguide til vinterens monstre” er en særdeles flot udgivelse. Den anbefales på det alleruhyggeligste til monsterelskende drengerøve af begge køn. Både på grund af teksten og illustrationerne. Værket bør stå overalt hvor børn og modige voksne færdes i den farlige juletid.

 

https://cobolt.dk
http://benniboedker.dk
John Kenn Mortensen

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.