Julemandens død

‣ Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 250,-

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 368

‣ ISBN: 9788763829519

”Julemanden er død”
 – Aruld Hildemar Torrildsøn III, nisse

Så skete det alligevel. Det perfekte attentat på julemanden og  på julen.

Helt traditionelt begynder ”Julemandens død” som en kalenderfortælling den 1. december, men det er også alt, der ligner det vanlige. For julemanden spiser et par småkager, der er forgiftede, og det dør han af.

Hermed fordufter enhver form for julehygge ud af historien. ”Julemandens død” udvikler sig til en rigtig fantasyfortælling om kampen mellem det onde og det gode. Mellem den onde nisse Krampus og hans medsammensvorne, Kallikantzorierne, og så den gode nisse, Aruld Hildemar Torrildsøn III og hans følgesvende, tvillingeparret Katrine og Frederik, deres ven, den slemme Jesper, og så selvfølgelig, Rudalf med den røde tud! Aruld har brug for al deres hjælp til at redde, hvad der kan reddes.

Julemandens værksted fungerer som den magiske passage ind i den fantasyverden, hvor kampen foregår, og hvor børnene udsættes for den ene hårrejsende prøve efter den anden.

Som i sin tidligere fantasyserie, ”Den store djævlekrig”, behandler Kenneth Bøgh Andersen også her adskillige store etiske, moralske og eksistentielle spørgsmål. Bogens sider flyder over af blod og indvolde, helt ud på omslaget, i gruopvækkende scener med korsfæstede nisser, afhuggede hoveder, og i en drømmeagtig sekvens slår nogle børn deres forældre ihjel. Men Aruld og børnene når frem, så måske er der alligevel mulighed for at redde julen, selv om oddsene absolut ikke er gode.

”Julemandens død” er uhyre veldrejet, velskrevet, forrygende spændende, og i særklasse den mest uhyggelige julekalenderhistorie, jeg har læst. Det vil være særdeles svært at læse den over 24 dage – blandt andet fordi den 25. går igen to gange – men mest fordi den er alt for spændende til det.

Bogen vil tiltale, Kenneth Bøgh Andersens i forvejen store og begejstrede læserskare blandt de unge – og vel forarge adskillige juletraditionalister. 

Denne anmelder overvejer i år at droppe sit lille bijob som julemand i et par lokale daginstitutioner, for tør man overhovedet trække i dragten og indtage en lille småkage – sandsynligvis har et par lokale rødder nemlig læst bogen!

http://kennethboeghandersen.dk/default.asp?Action=Details&Item=640

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.