Klodsmajoren – og spektaklet på legepladsen

‣ Forfatter: Bjarke Roald Ebbesen

‣ Illustrator: Theis Vallø Madsen

‣ Forlag: Turbine

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788740600001

En drillesyg plageånd prikkede til spektaklet med en drillepind, og et par grinebidere skraldede op. Spektaklet havde ingen venner i dette uhyrlige hurlumhej.

Vidste du, at der findes forskellige slags spektakler? De mest almindelige er husspektakler, men derudover er der gadespektakler, farlige spektakler, gale spektakler og lange spektakler … Herligt at få disse begreber præsenteret som væsener.

Som man desuden kan se af citatet, er denne bog først og fremmest en humoristisk leg med ord. Alt sammen pakket ind i en lille fortælling om Tjalfe. Tjalfe er kommet til at ødelægge farmors gebis med en harpun, og Tjalfes forældre bliver sure og kalder ham en klodsmajor.

Og hvad er det så lige, man bruger en harpun til, Ja det får vi skam at vide klart og tydeligt: den er nemlig et besynderligt jagtvåben, man kan bruge til at fange havfruer, klaptorsk og andre vandskabninger med.

Så er vi yderligere bekræftet i hvad vi er ude for. Ordlegen florerer vildt og balancerer fint ved siden af fortællingen.

Tjalfe får hjemmefra og hen på legepladsen, hvor han både finder Klodsmajoren og et farligt spektakel, der laver så meget hurlumhej, at Tjalfe for at få fred forærer de to skabninger sin spritnye kæphest. Klodsmajoren og Spektaklet udvikler et fint venskab og i taknemlighed over den gave, de har fået af Tjalfe, samler de alle de mælketænder, som de kan finde og laver af dem et kæmpestort hestebid – passer jo godt til kæphesten, men Tjalfe har en bedre ide, for gebisset ligner jo det gebis af farmors, som han er kommet til at ødelægge, og farmor bliver lykkelig, da hun får det, men forældrene er fortsat sure, så til aftensmad bliver Tjalfe spist af med spaghetti og skideballer.

Undervej bliver yderligere forskellige andre begreber morsomt visualiseret, fx får vi en plageånd at se, og vi ved når vi har læst historien, hvorledes man kan bruge en drillepind.

Bjarke Roald Ebbesen (f. 1984) er uddannet skolelærer og arbejder som bl.a. freelance komiker, manuskriptskribler og idéudvikler. Bjarke Roald Ebbesen debuterer som forfatter med Klodsmajoren – og spektaklet på legepladsen.

Theis Vallø Madsen (1980) tegner tegneseriestriber og illustrationer til artikler, dagblade, magasiner, hjemmesider og meget andet.

Bogen er god som højtlæsnings og samtalebog.

http://www.turbineforlaget.dk/

http://www.turbineforlaget.dk/forfattere/bjarke-roald-ebbesen/

http://theismadsen.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.